POLOŽAJ BRITANSKEGA PREMIERA BO ZASEDEL "PRVI NEBELEC": Kdo je Rishi Sunak?

Svet

Penny Mordaunt je tik pred iztekom roka, do katerega bi morala posredovati zbrane podpise poslancev, izstopila iz tekme za novega vodjo britanskih konservativcev in premierja ter podprla protikandidata Rishija Sunaka. Ta naj bi tako postal novi predsednik britanske vlade.

Ob 14. uri po londonskem času se je iztekel rok, do katerega bi morala kandidata predložiti najmanj sto podpisov poslancev konservativne stranke. Že dopoldne je imel nekdanji finančni minister Sunak podporo več kot polovice poslancev, njegova protikandidatka pa je do zadnjega zatrjevala, da ostaja v igri.

Tik pred iztekom roka pa je sporočila, da izstopa iz tekme, in podprla protikandidata.

42-letni Sunak je tako ostal edini kandidat za nasledstvo Liz Truss, ki je odstopila prejšnji četrtek. Ni še jasno, kdaj bo prevzel premierski položaj, sprva so britanski mediji poročali, da bi se to lahko zgodilo že danes, a po navedbah BBC je zdaj bolj verjetno, da bo postopek formalno končan šele v torek. Novega premierja mora sicer imenovati kralj Karel III.

"Rishi Sunak je bil izvoljen za šefa konservativne stranke," je tik po izteku roka sporočil Graham Brady, ki v stranki vodi t. i. odbor 1922, ki je organiziral strankarske volitve. Pojasnil je, da je dobil le eno kandidaturo za položaj, torej Sunakovo.

Sunak, ki naj bi kmalu nagovoril britansko javnost, bo prvi nebelec na položaju britanskega premierja. Izvira namreč iz družine indijskih priseljencev, sam pa je bil rojen na Otoku.

Britanski konservativci so iskali novega vodjo po odhodu Trussove, ki je v četrtek po le 45 dneh na čelu vlade sporočila, da odstopa. Odstop je sledil pretresu na trgih, ki ga je povzročil njen predlog mini proračuna oziroma napoved znižanja davkov.

Opozicija v britanskem parlamentu je sicer zahtevala predčasne volitve, a imajo konservativci v parlamentu absolutno večino in na ta predlog niso pristali.

Sunak se je že poleti potegoval za nasledstvo Borisa Johnsona, užival je precej podpore med poslanci, a je članstvo nato izvolilo nekdanjo zunanjo ministrico. Sunak je med kampanjo opozarjal na nevarnost zniževanja davkov, kar je bila osrednja točka programa njegove protikandidatke.

Sunak je bil finančni minister v vladi Borisa Johnsona, dokler ni letos poleti odstopil, potem ko se je Johnson znašel v primežu afer. Njegov odstop je sprožil več drugih odstopov, ki so vodili v odhod Johnsona najprej s čela stranke in nato še vlade. Številni v stranki so mu zamerili, da je izdal nekdanjega premierja.

Za poslanca konservativcev je bil prvič izvoljen leta 2015, in sicer v Yorkshiru na severu Anglije. Le pet let kasneje, tik pred začetkom pandemije covida-19, je postal finančni minister. Med pandemijo so bili Britanci iz državne blagajne deležni obsežne pomoči, kar je povečalo priljubljenost Sunaka. A po drugi strani so se začeli vrstiti očitki, da kot milijonar ne razume težav ljudi.

Med kariero finančnika je prišel do precejšnjega bogastva, še več je k temu prispevala poroka s hčerko indijskega multimilijarderja Akshato Murty. Po podatkih Wikipedie sta na 222. mestu na lestvici najbogatejših Britancev, njuno premoženje naj bi skupno znašalo 730 milijonov funtov (840 milijonov evrov). Njegova žena se je spomladi znašla v središču pozornosti zaradi izogibanja plačevanju davkov od zaslužkov v tujini. Kasneje je sporočila, da bo, da bi zmanjšala pritisk na moža, poslej to počela.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  24 .10. 2022 ob  17: 12
Na koncu vsi dobijo kar zanjejo
Američani so Imeli za predsednika črnca, ki so jim bili sužnji. Angleži bodo dobili premiera potomca hisnikov in sobaric. Evropa pa itak ima pripadnike LGBT. Vsi so dobili svoje.