Policiji uspel eden največjih zasegov droge v zadnjih letih

Kronika

Policija je pred dnevi na mejnem prehodu Starod v tovornjaku albanskih registrskih tablic odkrila dobrih 463 kilogramov konoplje, ki bi na italijanskem trgu dosegla vrednost do 1,8 milijona evrov. Po navedbah policije gre za največji zaseg v zadnjih petih letih. Kot so pojasnili, je policija tudi sicer zelo aktivna pri odkrivanju prepovedanih drog.

Drogo so odkrili med kontrolo tovornega vozila albanske registracije, ki ga je minulo sredo na Starod pripeljal 30-letni Albanec. Na prisotnost droge v vozilu, ki naj bi uradno v Italijo prevažalo več palet lesa, je opozoril službeni pes, je na današnji novinarski konferenci povzel vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper Dean Jurič.

Ker je bil tovor zapečaten s carinsko plombo, so policisti za pomoč zaprosili carinike. Ti so po odpečatenju plombe zvrtali luknjo v leseno dno tovornega prostora in z endoskopom potrdili, da se v votlem delu vozila nahaja večje število paketov. Naslednjega dne so po pridobitvi odredbe za preiskavo v vozilu, ki je imelo v celotni dolžini prirejeno dno, zasegli skupno 413 pvc paketov konoplje, bruto teža paketov pa je znašala več kot 463 kilogramov.

Foto: PU Koper

Albancu odredili pripor

Preiskovalna sodnica je za Albanca odredila pripor, policija pa je tožilstvu predlagala, da stroške, povezane z odkritjem droge, naložijo osumljencu, prav tako pa so predlagali, da Albancu trajno odvzamejo vozilo, zaseženo drogo pa predčasno uničijo.

Policija sumi, da zasežena droga izhaja iz Albanije in da je bila namenjena v Italijo. Osumljenec bi s prodajo tolikšne količine droge v Sloveniji lahko zaslužil med 900.000 evrov in 1,4 milijona evrov, v Italiji pa tudi do 1,8 milijona evrov, je ocenil Jurič.

Vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi (GPU) Tomaž Peršolja je izpostavil, da je bil tokratni zaseg največji zaseg konoplje v zadnjih petih letih. Kot je dodal, so statistični podatki na področju boja proti razpečevanju in uživanju prepovedanih drog ugodni in, policija pa je dosegla raven odkrivanja in zaznave kaznivih dejanj ter zasegov drog, ki je blizu tisti iz leta 2012.

Letos obravnavali 1532 kaznivih dejanj

Tako so v prvih devetih mesecih letošnjega leta obravnavali 1532 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, pri tem pa so izvedli 3211 zasegov. Od tega je šlo v skoraj dveh tretjinah primerov za konopljo. V naši državi so tako letos zasegli skupno 6834 rastlin konoplje in 212 kilogramov posušene konoplje, k čemur pa je treba prišteti zadnji veliki zaseg.

Za zaseg zaslužena psička Bri

Policija je letos poleg tega odkrila kar 58 prostorov za gojenje konoplje. Kot je opozoril Peršolja, je Slovenija v primeru konoplje tudi proizvajalka droge za domači trg, kar ne velja za ostale vrste prepovedanih drog.

Za tokratni zaseg je zaslužna tudi psica Bri, pasme nemški kratkodlaki ptičar. Kot je pojasnil njen vodnik Silvo Darič, lahko Bri z vonjem zazna prisotnost marihuane, hašiša, heroina, kokaina, LSD, ecstasyja (tudi tekočega) in amfetaminov.

Pa ja |  04 .11. 2013 ob  17: 57
A se niste nikoli vprašali zakaj ni takih novic iz Luke Koper? Pa ne mislim samo na zdajšnje vodstvo. Preko luke gre tega največ, pa se nikoli nič ne odkrije. Le kdo ve zakaj? :) Mogoče, ker so ključni akterji podkupljeni? Kdo ve...
kobrić |  04 .11. 2013 ob  17: 48
išala išala
king kobra |  04 .11. 2013 ob  17: 36
http://translate.google.com/#bn/sq/ksssssssssss
kobra |  04 .11. 2013 ob  17: 21
kssssss kssssss ksssssss Sadje
roka roko |  04 .11. 2013 ob  16: 33
rnd, z veseljem ti dam eno roko
rnd |  04 .11. 2013 ob  16: 30
Jaz predlagam policiji, da predlaga tožilcu, da se zadolži mojo malenkost za predčasno uničenje droge.