POJASNILA OBČINE PIRAN: To je razlog, da niso pristopili k soustanoviteljstvu istrskega svetovalnega centra za otroke

Piran

Po tem, ko smo poročali o ustanovitvi Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Istre, h kateremu sta pristopili Mestna občina Koper in Občina Izola, smo na piranski občini povprašali, zakaj se oni za pristop niso odločili.

Na Občini Piran navajajo, da ne gre za to, da bi od soustanoviteljstva odstopili, temveč skupaj z Občino Ankaran zaenkrat še niso pristopili k soustanoviteljstvu novega samostojnega javnega zavoda, ga pa bosta tudi vnaprej podpirali. "Razlogi so večplastni, med njimi je tudi ta, da Občina Piran prioritetno rešuje prostorsko stisko regijskega javnega zavoda Center za usposabljanje Elvira Vatovec (CUEV) Strunjan, ki tvori mrežo pomoči otrokom s težavami v razvoju," so zatrdili. Sicer pa da Občina Piran podpira delovanje Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Koper in njihovo dejavnost financira že več let, obenem pa centru zagotavlja ustrezne prostorske pogoje za izvajanje svetovalne dejavnosti v piranski občini.

Prioriteta Občine Piran: Rešitev prostorske stiske v CUEV Strunjan

V Piranu je prioriteta rešitev prostorske stiske v Centru za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan. Kot pojasnjujejo, so obalnim občinam ponudili soustanoviteljstvo CUEV Strunjan, saj da večina vključenih otrok prihaja iz drugih občin, prav v obstoječem CUEV Strunjan pa bi bila lahko organizirana tudi Svetovalna dejavnost za otroke, mladostnike in njihove starše Istre.

"Verjamemo, da bomo pri reševanju naših prioritet tudi uspešni. Vsekakor svetovalno dejavnost podpiramo in jo bomo tudi v prihodnje, saj si želimo, da bo svetovalna dejavnost potekala tako kot do sedaj tudi v Piranu, ne glede na pravno-organizacijsko obliko organiziranosti enega izmed pomembnih členov mreže pomoči otrokom, mladostnikom in njihovim staršem, ki potrebujejo svetovalno dejavnost in drugo strokovno pomoč," so pojasnili. 

V Piranu sicer prepoznavajo, da so otroci in mladostniki "tista ranljiva skupina, ki pogosto potrebuje pomoč na svoji poti odraščanja". Zato so tudi v letu 2022 z Osnovno šolo Koper, v sklopu katere deluje Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Koper sklenili pogodbo, da v prostorih v starem mestnem jedru Pirana izvajajo svetovalno dejavnost za občane občine Piran. "Izvajanje programa vsako leto financira Občina Piran, za starše je brezplačen," pojasnjujejo. Tudi sicer pa so v letošnjem letu iz občinskega proračuna za program namenili sredstva v okvirni višini 40.000 evrov. Skupaj z organizacijo Logout iz Izole je bila Občina Piran tudi ena izmed prvih, ki je pričela sistematično ozaveščati o Smernicah za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki so jih v lanskem letu sprejeli slovenski pediatri.

V piranski občini deluje tudi Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, preko katerega financirajo program logopedije tako v vrtcih kot tudi v vseh osnovnih šolah na območju Občine Piran ter dodatno strokovno pomoč za otroke v vrtcih, pod okriljem Zdravstvenega doma Piran pa deluje še regijsko pristojni Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija