POČIVALŠEK V PORTOROŽU NAPOVEDAL: V državni upravi se bo zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja

Slovenija

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na finančni konferenci v Portorožu napovedal nadaljnje korake glede pogojev za zaposlene v državni upravi. Od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, se bo po njegovih besedah zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Počivalšek je v pogovoru ob sklepu prvega dneva finančne konference pojasnil, da ponovnega zaprtja države zaradi epidemije ne bo, saj imamo po eni strani dovolj cepiva, po drugi pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva kot v prejšnjih epidemičnih valovih. "To se ne bo več zgodilo, ker imamo možnost, da z ukrepi na zdravstvenem področju to pandemijo zajezimo," je dodal.

Je pa Počivalšek zato napovedal, da bodo naredili nekaj korakov naprej, ki bi jih morali že prej. "Mislim na trd odnos do vprašanja preboleli - cepljeni," je dodal. Kot je navedel, bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to možno, saj jim obstoječa zakonodaja na zdravstvenem področju in področju varstva pri delu "omogoča, da od nas, ki smo v stiku z ljudmi, zahtevamo, da to naredimo na dva načina: ali smo preboleli ali pa cepljeni. Ne govorim več o testiranju".

Od gospodarstva pa Počivalšek pričakuje, da bodo izkoristili obstoječo zakonodajo do te mere, da se bo to zgodilo tudi v smeri, kot je pri severnih in zahodnih sosedih. "Ne moremo biti talci zgodbe, ki se izkorišča tudi za obračunavanje na političnem področju," je še dodal minister.

Počivalšek je sicer izpostavil, da v javnosti vlada napačna percepcija, da Hrvaška prevzema slovensko gospodarstvo, medtem ko je dejansko slovenskih investicij na Hrvaškem za enkrat več kot hrvaških v Sloveniji. Prevzemi, kakršnega je na Hrvaškem naredil Petrol, so po njegovem pomembni in predstavljajo "odprta vrata slovenskemu gospodarstvu na teh trgih".

Slovenski BDP je medtem dosegel močan odboj, tako da so številke že na ravni predkoronskega leta 2019. To je minister pripisal hitremu ukrepanju vlade v prvi fazi pandemije, kar je omogočilo ohranitev tako delovnih mest kot podjetij.

Največji izziv za slovensko gospodarstvo bo po njegovem sicer vprašanje ustrezne delovne sile. Naša država je namreč pri nižjih plačah konkurenčna, kjer je treba ljudi plačati več, pa "imamo hude težave". Ob tem je Počivalšek obžaloval, da v sklopu zakona o debirokratizaciji ni bila sprejeta socialna kapica. "Če hočemo preiti iz komercializacije mišic v komercializacijo možganov, bo treba tu narediti korak naprej," je ocenil.

Počivalšek se zavzema tudi za to, da vlada začne s procesom premišljene privatizacije podjetij v državni lasti. V to kategorijo sodi tudi področje hotelirstva. Gre za panogo, ki se mora internacionalizirati tako na lastniškem področju kot na področju gostov, je ocenil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  11 .09. 2021 ob  08: 12
Dajmo hitro, kdor se noče cepit, naj se čimprej okuži. Kdor pa se boji zbolet naj se gre cepit.
Naredite eno ali drugo samo nehajte že enktat filozofirat.
Ištrijan |  10 .09. 2021 ob  08: 33
Verjamem, da imamo vsi toliko spomina, da se spomnimo kako se je vsa ta zgodba začela. Ko so prišli ven tej preparati, ki jim pravijo cepiva, so bili enoglasni, da bo to cepljenje prostovoljno, na voljo vsem, ki to želijo, zlasti rizičnim. Poglejte danes to parabolo, kako so vse skupaj radikalizirali. Jaz sicer verjamem, da je bilo to postopno zaostrovanje ukrepov več ali manj planirano že od samega začetka.

Danes skoraj da ni več govora o prostovoljnem cepljenju, govori se še samo o cepljenju, obveznem cepljenju. Agenda je jasna, oblast (pod raznimi vplivi in lobiji) hoče pocepiti vse, brez izjem, staro in mlado.

Vi resno mislite, da to delajo zaradi iskrene skrbi za vaše/naše zdravjejQuery112305249542382729775_1631254995760 Jaz ne!
alfa |  10 .09. 2021 ob  06: 59
se raje okužim kot pa cepim...samo da zvem kdo je bolan grem k njemu na fuke ups na kufe :-))
Obala1 |  09 .09. 2021 ob  23: 23
13
@td tudi cepiva proti neumnosti ni in vidim, da bi tebi pa se komu prav prišel
td |  09 .09. 2021 ob  22: 36
-15
Nihče ne bi rad naredil nič, vsi pa bi radi, da gospodarstvo laufa. Ob covidu je to nemogoče. Cepljenje je zastonj. Škoda samo, ker še ni cepiva za virus antivaxx.