POČIVALŠEK: "Bilo bi škodljivo, če bi obalni turizem obvladoval en sam igralec"

Piran

Škodljivo bi bilo, če bi nekdo, ki že ima v lasti pomemben delež obalnega turizma, prevzel še ostala akterja na tem območju in tako obvladoval celotno slovensko obalo, je na Obalnem forumu v Portorožu ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Po mnenju ministra je v Sloveniji sicer prostora za dve do tri velika podjetja v turistični panogi.

Zdravko Počivalšek

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na včerajšnjem Obalnem forumu v organizaciji Časnika Finance najprej izpostavil "ekstremno" rast slovenskega turizma v zadnjih letih. V letu 2017 so tako presegli 12,5 milijona nočitev. Ob tem je minister opozoril, da gre delno res za posledico mednarodnih trendov, delno pa je tudi rezultat dejavnosti Slovenije na tujih trgih. Če je rast turizma na svetovni ravni sedemodstotna in na evropski osemodstotna, so v Sloveniji namreč zabeležili za 18 odstotkov več tujih prihodov turistov.

Počivalšek opaža, da so dosegli velik napredek tudi z vidika donosa. Če je bila pred dvema letoma turistična panoga gledano v celoti v izgubi, so zdaj številke pozitivne. Je pa tudi minister priznal, da je dodana vrednost še vedno prenizka, osnovni vzrok pa Počivalšek vidi v lastniški strukturi, saj je kar 40 odstotkov hotelov pri nas v državni lasti, lastništvo pa "ni dovolj zahtevno do upravljavcev portfelja". Po njegovem prepričanju bi bil uresničljiv cilj za slovenski turizem sedemodstotni donos na kapital.

Počivalšek: "Savin prevzem Hotelov Bernardin je pozitiven"

Minister je spomnil na lani sprejeto turistično strategijo, ki predvideva upravljavsko koncentracijo zdaj razdrobljenega državnega turističnega portfelja pod okrilje Slovenskega državnega holdinga, izboljšanje poslovanja teh podjetij in v tretji fazi privatizacijo. Ne glede na to pa Počivalšek že zdaj pričakuje aktiven pristop aktualnih upravljavcev v smeri investicij in posodobitve ponudbe. Tako je npr. pri SID Banki posebej za turizem na razpolago 160 milijonov evrov z vračilno dobo 30 let, česar do zdaj še ni bilo, je navedel.

Počivalšek sicer meni, da je v Sloveniji dovolj prostora za dve do tri velika podjetja v turistični panogi, ki bodo sposobna rasti, širitve in razvoja tako v Sloveniji kot v tujini. Savin prevzem Hotelov Bernardin razume pozitivno in kot korak, "ki onemogoča, da bo nekdo, ki je že lastnik pomembnega deleža turizma tukaj na Obali, prevzel še preostali dve pomembni podjetji". "Mi nimamo nič proti temu, da je en pomemben igralec že v Portorožu, menimo pa, da bi bilo škodljivo, če bi se vsa lastnina skoncentrirala pri tem enem in istem lastniku," je dodal minister.

Gortan: "Mini krize zaenkrat ni na vidiku"

Na okrogli mizi, ki je sledila, so svoje poglede delili nekateri vidni predstavniki primorskega gospodarstva. Predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan je navedel, da so v letošnjem poslovnem načrtu predvideli okoli 160 milijonov evrov prihodkov, v prvi polovici leta pa so presegli lanske prihodke, "torej izkoriščamo konjukturni val". Z omenjeno rastjo se soočajo tudi z določenimi težavami, denimo na področju kadrov, a stvari rešujejo in se nadejajo nadaljnje rasti.

Ernest Gortan

Kar se tiče pridobivanja novih poslov, je Gortan povedal, da je povpraševanja veliko, koliko časa bo ta trend trajal, pa ni želel ugibati, čeprav že napovedane "mini krize" zaenkrat ni na vidiku. Gortan postopkov prodaje Intereurope ni mogel komentirati, je pa poudaril, da si želijo lastnika, ki bo prepoznal vse potenciale družbe in ki bo tudi pripravljen vložiti v nadaljnji razvoj Intereurope.

Direktor SMT Peter Polič je pojasnil, da gradnja objekta v Divači teče po načrtih in bi morala biti zaključena do konca letošnjega leta. Do konca prvega četrtletja 2019 pa bi že morali na trg priti s prvimi sončnimi paneli, je dodal. Z letošnjo letino grozdja pa je zelo zadovoljen direktor Vinakoper Borut Fakin. Kot je pojasnil, so bili v zadnjem času dejavni pri pozicioniranju novih produktov, imajo pa tudi smele načrte na področju izvoza.

Deli novico:

ma va via |  29 .10. 2018 ob  16: 57
V vseh gospodarskih panogah, posebno pa v turizmu, nebi smeli biti nit i slučajno politiki. To se popolnoma razume, a ne razumejo pa tisti, ki mislijo, da imajo škarje in platno - to je POLITIKA. Politika in politikantsvo je uničila že skoraj
vse kar se je dalo. O turizmu vedo veliko - a še ne vse le tisti, ki " v turizmu in za turizem" DELAJO!!!!!
Pipistrel je uspešen zato, ker ga vodi izkušen delodajalec in človek, ki ima posluh za vse - od vratarja, do...........
Vsak člen posebej je v turizmu izjemnega pomena, ne gre za ločevanje, gre za združevanje.
Hahaha |  26 .10. 2018 ob  21: 37
Nekdo hoče združiti, zato da se lažje opravi trgatev in da se kasneje postavi na pozicijo kralja česar je zdruzil. :)
Wurz |  25 .10. 2018 ob  09: 51
Glede na število nočitev in upad kvalitete turistične ponudbe, potrebujemo ministrstvo za turizem, Počivalšek ve bolj malo o turizmu
@murje |  20 .10. 2018 ob  06: 12
Točno tako kot si napisal. Lp
Politiki kreteni |  19 .10. 2018 ob  22: 39
Politiki in ostali akterji ki do delali po navodilu politike je uničilo Obalni turizem! Bernardin so izčrpali, tako tudi Lifeclass ipd. Zdaj vse razprodano pod ceno. PlaČe v turizmu za 20% nižje ko v drugih panogah v gospodarstvu.
@mufa |  19 .10. 2018 ob  17: 40
Prav imas.Zajebali so vse,kar se je gradilo50 let z odrekanjem( Metropol,Casino,.......)
Benji |  18 .10. 2018 ob  21: 58
Je pa tudi minister priznal, da je dodana vrednost še vedno prenizka, osnovni vzrok pa Počivalšek vidi v lastniški strukturi, saj je kar 40 odstotkov hotelov pri nas v državni lasti, lastništvo pa "ni dovolj zahtevno do upravljavcev portfelja". ....
Halo, g. Minister, kaj niste Vi tista država?
murje |  18 .10. 2018 ob  12: 30
PRI(H)VATIZACIJSKA LOBOTOMIJA

Na mestu hotelov Bernardin se je raztezala Piranska ladjedelnica, ki so jo v začetku sedemdesetih preselili v Izolo in je na tistem mestu nastal ta turistični kompleks, ki je prinašal nove ideje, nove kapacitete, turiste ter nove priložnosti za vse tiste, ki so imeli žilico za poslovne priložnosti.
Hoteli Bernardin so bili dograjeni v letu 1978 in so takrat pomenili vrh znanja, sposobnosti, kvalitete ter ponudbe gostom, ki so tam radi dopustovali, čeravno je bila zgolj in ena sama megalomanska betonska džungla.
Veliko petičnih gostov je v tamkajšnji ponudbi našlo tudi nekaj zase ali pa še dodatne ponudbe v mnogih spremljevalnih dejavnostih, ki so se odvijale v njihovi neposredni bližini, pa vse do izletov v Lipico, Postonjsko in Škocijansko jamo ali v Venezio. V tistem okolju je bilo vedno prijetno ali v poletnem vrvežu ter sprehodih ob neštetih trgovinicah in restavracijah ali ob nočnem vrvežu portoroških in bernardinske diskoteke. Da ob tem ne govorimo o spremljevalnih dejavnostih, centru dobrega počutja, nešteto fešt in koncertov znanih glasbenikov in glasbenih skupin iz vse Jugoslavije in sveta, vrvežu ob pomorskih krstih ter izletih z vsemi mogočimi ladjicami od Subaquatica naprej in nazaj. V laguni je še vedno tudi prostor za barke in vsi pogoji za delovanje potapljaškega centra.
Nekaj let nazaj smo tam imeli podelitev diplom vsem diplomantom iz Fakultete za Pomorstvo in Promet in smo se vrnili v čase, ko smo iz prostorov pomorske šole, opazovali in uživali v izgradnji tega hotelskega kompleksa. Z njim smo bili še posebej povezani, saj so nam tam nudili tudi prostor in vse potrebno za končni maturantski ples, saj smo bili prva generacija, ki ji je to tudi uspelo uresničiti, za nami pa jih je bilo še mnogo. Takrat je bila direktorica še Senica in njej je bilo res veliko, do tega čudovitega kompleksa.
Žalostno, da so sedanji odgovorni pripeljali ta kompleks in vso spremljajočo dejavnost v situacijo v kateri so se znašli, ne samo zaradi hotelskih dejavnosti temveč zaradi velikega borznega pohlepa, ki so jim ga vsilili tisti, ki niti izkušenj v turizmu niso imeli in tej dejavnosti nikakor niso želeli dobro.
A prepričan sem, da smo vedno imeli dovolj znanja in sposobnosti, da bi prebrodili še tako veliko in obsežno krizo, a le s pravimi gospodarji. Sedaj še posebej, saj prav blizu stoji tudi Turistika in bi prav tam lahko iskali kader, ki bi s svežimi idejami in mladostno energijo popeljali hotele iz krize.
Ne smemo pozabiti tudi tega, da je to zapuščina naših mam in očetov, kateri so dali vse od sebe, da bi nam zapustili nekaj s čimer bi znali in zmogli upravljati, zato ne smemo sedaj dovoliti, da nam vse to sedaj pri(h)vatizira in razproda...ob tem si niti pomisliti ne smemo, kaj bi o zadnjih potezah, povedal in tudi ukrenil nekdanji ter sedaj že eden zadnjih uspešnih direktorjev nekdanje cvetoče portoroške igralnice Nino Spinelli!
Sedaj so naprodaj tako hoteli v Strunjanu, hoteli v SanSimonu, prav tako kot hoteli v Portorožu, zato bomo našim zanamcem pustili pravo opustošenje na področju turizma!
DRAZ |  18 .10. 2018 ob  10: 48
Drzava in drzavni skladi so vecinski lastniki hotelov v Sloveniji .
Savo |  18 .10. 2018 ob  10: 32
že dalj časa pikirajo brati Kroati (Adris grupa)
@portorožan |  18 .10. 2018 ob  10: 09
Vse se strinjam je pa problem v tem, da male ribice ne morejo voditi tako veliko število nočvitenih objektov že samo iz finančnega vidika.morali bi razdeliti te objekte.
Lastnistvo..  |  18 .10. 2018 ob  10: 05
... bi bilo škodljivo, če bi se vsa lastnina skoncentrirala pri tem enem in istem lastniku
A pod Savo pa ni skodljivo.. Torej Lj druzbena elita pa lahko preko Save upravlja Lifeclass in Bernardin..
Kako naj Sava s ssvojimi dolgovi vlaga v portoroski turizem.. KKmalu bodo razprodaje.. Provizije v lj...
Bogi primorci..
1