PO TRAGIČNEM ZAKLJUČKU ISKANJA TA VPRAŠANJA OSTAJAJO ODPRTA: Forenzik o obdukciji Mateja Periša

Kronika

Po skoraj petih mesecih je misterij izginotja Splitčana Mateja Periša v Beogradu razkrit. Vsaj deloma. Truplo 27-letnika so v sredo zjutraj odkrili v reki Donavi, analiza DNK pa je pokazala, da gre za Periša, ki je v Beogradu, kjer je nameraval skupaj s prijatelji pričakati novo leto, izginil v noči s 30. na 31. december. Po truplo je v srbsko prestolnico prišel njegov oče Nenad Periš, ki je v vseh teh mesecih aktivno sodeloval pri iskanju sina. Obdukcija je pokazala, da Matej ni umrl zaradi nasilne smrti, vseeno pa nekaj vprašanj ostaja še vedno odprtih.

Matej Periš je, potem ko je zapustil diskoteko Gotik v Beton hali, izginil v neznano v noči s 30. na 31. december 2021. Klub je sredi zime zapustil v majici s kratkimi rokavi, po prvih predvidevanjih zato, ker je bila na stranišču gneča. A te trditve ne podpira rekonstrukcija njegovega gibanja po izhodu iz kluba. Zakaj je Matej zapustil diskoteko, v kateri je veseljačil s prijatelji, še vedno ni znano.

V igro je nato vstopila skrivnostna Maja Sopta, katero je Matej poklical kot zadnjo pred izginotjem. Preiskovalci so sumili, da se je Matej z njo dogovoril za srečanje, a je Sopta to zanikala, češ da se sploh ni oglasila na njegov klic ter da ni odgovorila na njegovo sporočilo.

Govorilo se je tudi, da naj bi se Matej v klubu sprl s fanti iz Zadra, ki jih je spoznal v Beogradu. Špekuliralo se je, da sta se skupini mladeničev najprej družili, nato pa se sprli zaradi steklenice viskija, nakar naj bi Matej zapustil diskoteko.

Posnetki bližnjih nadzornih kamer so pokazali, da je Matej usodne noči devet minut neprekinjeno tekel, kot bi ga nekdo preganjal, čeprav se je kasneje izkazalo, da slednje ne drži. Zato se je ugibalo, ali ni tekel pod vplivom psihoaktivnih substanc. Med nerazrešenimi skrivnostmi bo ostalo tudi vprašanje, kam je Matej želel iti, ko je poskušal ustaviti taksi. Tisti večer naj bi poskušal vstopiti v celo tri taksije, a ga noben taksist ni sprejel.

BONUS VIDEO: Slovenci na begu pred roko pravice

Morda celo največja skrivnost v primeru Splitčana pa je njegov vstop v reko Savo. Sam trenutek njegovega vstopa v vodo ni bil zabeležen, zato ni znano, ali je vstopil zavestno z namenom ali mu je zdrsnilo, navedbe svojega vira povzema srbski portal Kurir.

Zasebni detektiv: Rešenih je samo 15 odstotkov primera

Zasebni detektivk Braca Zdravković, ki je od začetka spremljal Periševo izginotje, je za portal dejal, da je rešenih samo 15 odstotkov primera. "Matej ni imel nobene kartoteke, niti ni pripadal kakšnim kriminalnim skupinam, kot se je sprva ugibalo, a kmalu ovrglo. Edina domneva, ki se je obdržala, je, da se je utopil. Vprašanje, kako in zakaj je tekel dva kilometra, preden je nato skočil v reko, pa ostaja," je dejal Zdravković, ki pričakuje, da bo policija opravila svoje delo in razrešila primer.

Forenzik razkriva ...

Forenzik Časlav Ristić je na Kurirjevi televiziji pojasnil, zakaj je bilo telo Mateja Periša ob najdbi ohranjeno, čeprav je od utopitve minilo že 140 dni: "Truplo je bilo po skoraj petih mesecih najdeno v ohranjenem stanju. V večji fazi razpadanja ni bilo, ker je bilo v vodi, kjer po dveh mesecih pride do procesa, ki se mu reče 'miljenje' trupla. Na površini kože se pojavijo soli, koža postane spolzka in gladka. Bolj kot zunanji trpijo notranji organi." Dodal je, da je zaradi tega procesa lažje ugotoviti vzrok smrti in identificirati truplo.

Telo se je v reki zelo počasi razgrajevalo, ker je bila voda mrzla, oblačila pa so bila ohranjena, je pojasnil forenzik.

Kaj bo razkrila toksikološka analiza?

Toksikološka analiza bo lahko pokazala, kaj je Periš jedel pred izginotjem in ali je užival psihoaktivne snovi, ne pa tudi, ali je pil alkohol: "Z obdukcijo se ugotovi identiteta, kako je prišlo do smrti, ali so bile poškodbe dobljene v življenju ali po smrti, vsebina želodca pa bo poslana na toksikološko analizo, da se ugotovi, ali so v njej sledi psihoaktivnih snovi, protibolečinskih sredstev. Želodec je kar dobro ohranjen in sodni zdravniki lahko z gotovostjo vse ugotovijo. Prisotnosti alkohola pa po vsem tem času ni mogoče ugotoviti."

Telo Mateja Periša je bilo najverjetneje skoraj pet mesecev pripeto na konstrukcijo starega mostu, ki se nahaja pod današnjim Pančevskim mostom v Donavi, le 300 metrov od kraja, kjer so ga našli v sredo, piše Kurir.rs. Po navedbah portalovega vira so na tem delu potopljene tudi ladje, štori, veje, ruševine, truplo pa se je na tem mestu najbrž zataknilo že v prvih dneh po Matejevem izginotju: "Ko je voda postajala toplejša, se je telo ločilo in odplavalo, vendar je veter rečnim tokovom pomagal, da so telo obdržali ob obali in da ni odplulo dalje."

Truplo Mateja Periša bodo danes pospremili iz cerkve sv. Ante v Beogradu v Split, kjer bo pokopan. Od 15. ure dalje bo ležalo v cerkvi, ob 17. uri pa se bodo od njega poslovili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  20 .05. 2022 ob  12: 34
Sem reku...