PO TRAGEDIJI VIPAVSKO VZLETIŠČE ZA PADALCE OSTAJA ODPRTO: Preiskovalci menijo, da se podobna nesreča lahko ponovi (FOTO)

Slovenija

Po tragični letalski nesreči ultralahkega letala in jadralnega padalca nad Budanjami v Vipavski dolini je bilo pričakovati zaprtje vzletišča Kovk. Služba za preiskovanje letalskih nesreč je priporočila, naj začasno prepovedo letenje v coni Budanje zaradi tveganja za ponovitev dogodka. Vendar agencija za civilno letalstvo tega ni storila.

Javna agencija za civilno letalstvo RS je danes pripravila sestanek za uporabnike zračnega prostora na območju letališča Ajdovščina po prejetem uvodnem poročilu preiskovalca letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov o letalski nesreči v bližini letališča Ajdovščina, so po sestanku sporočili iz agencije.

Po dogovoru bo agencija izdala direktivo o varnosti, s katero bo do uskladitve operativnih priročnikov za varno izvajanje letenja znotraj letališke cone Ajdovščina in cone letenja z jadralnimi padali in zmaji iz vzletne točke Kovk - Log pri Vipavi, uvedla obvezno javljanje jadralnih padalcev letališču Ajdovščina tudi za primere, ko ne gre za organizirano letenje petih ali več pilotov letalnih naprav, usposabljanje, športno tekmovanje ali prireditev.

Po sklenitvi dogovora morata letališče Ajdovščina in Društvo jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina izvesti aktivnosti za obveščanje uporabnikov vzletne točke Kovk - Log pri Vipavi o obveznem javljanju, npr. z namestitvijo ustreznih informativnih tabel.

Med krajema Budanje in Dolga Poljana v bližini Ajdovščine sta 25. aprila v zraku trčila ultralahko letalo in jadralni padalec. Po trku sta strmoglavila, pri čemer je jadralni padalec umrl. Pilot in potnik v letalu domačega Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina sta bila poškodovana, vendar sta nesrečo preživela.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija