PO ODSTOPU PIVČEVE: Stranko bo do kongresa vodil Gantar

Slovenija

Potem ko je Aleksandra Pivec danes odstopila z mesta predsednice DeSUS, je svet stranke za začasnega zastopnika DeSUS do kongresa izbral Tomaža Gantarja. Ta je odstopil z mesta predsednika sveta stranke, je potrdil strankin govorec Janez Ujčič. Izredni volilni kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo, je predviden v prvi polovici novembra.

Svet stranke je o Gantarju glasoval po tistem, ko je zavrnil kandidaturo vseh podpredsednikov za začasno vodenje stranke. Do kongresa bo svet DeSUS vodil Anton Urh.

Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo nekaj časa opravljala že v mandatu dolgoletnega predsednika DeSUS Karla Erjavca.

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS odstopila na današnji seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi. V DeSUS je namreč završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici. To se je tudi zgodilo, svet ji je na zadnji seji izrekel nezaupnico, pred glasovanjem o njeni razrešitvi pa sejo prekinil in jo nadaljeval danes.

Ob tem so se pojavile številne dileme glede možnosti razrešitve predsednika DeSUS. Medtem ko je del stranke vztrajal pri tem, da to lahko stori tudi svet stranke kot najvišji organ med dvema kongresoma, pa drugi del stranke na čelu s Pivčevo meni, da lahko o vodstvu stranke odločajo le delegati na kongresu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
PikO |  10 .09. 2020 ob  07: 23
Kaj naša Izola gre tudi, bo Markočič tudi odstopil?