PO NEVIHTI JE NASTOPILO ZATIŠJE: Kaj se dogaja s Centralnim parkom Koper?

Koper

Prvo polovico letošnjega leta je v Kopru zaznamovalo dogajanje okrog centralnega parka. Medtem ko je nekdanji koprski župan, podjetnik Boris Popovič zbiral podpise za razpis referenduma, je sodišče presojalo o ustavnosti in zakonitosti pobude za razpis referenduma o odloku o razveljavitvi odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu. Nazadnje je župan Aleš Bržan naznanil, da bo občina "šla v sprejemanje novega OPPN za območje Toncityja", kjer bi Popovič rad uredil še en mestni park. Potem pa je nastalo zatišje. Do občinske seje v Kopru, ki se je odvila prejšnjo sredo.

Na seji, ki je potekala 23. junija, je Mestna občina Koper (MOK) sprejela odlok, s katerim ureja veljavnost prostorskih aktov na urbanem območju Barka in območje Centralnega parka Koper, so nam sporočili z MOK. Kot so pojasnili, dogovor z lastniki nepremičnin na tem območju sledi vsebini že sklenjenega sporazuma v novembru 2020, "zato je tokrat Občinski svet MOK pooblastil župana za sklenitev drugega aneksa, s katerim bomo rok za vzpostavitev nove prostorske ureditve podaljšali".

Bržan je ob prejemu zadnje odločitve ustavnega sodišča v zvezi s prostorsko ureditvijo območja Toncityja - to je 11. marca zavrglo zahtevo koprskega občinskega sveta za oceno ustavnosti in zakonitosti vsebine zahteve za razpis referenduma o odloku o razveljavitvi odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za ureditev območja Centralnega parka Koper - priznal, da ima "dovolj prerekanja prek sodišč". Razkril je, da razmišlja o možnosti, da bi občina pripravila nov prostorski načrt in očitno je pri tej zamisli tudi ostal. "Občina bo del mesta, v katerem se nahaja tudi to območje, uredila z novim prostorskim aktom, in sicer z OPPN Urbano središče Barka oziroma v okviru Občinskega prostorskega načrta," so nam odgovorili na občini.

Občinski svet je na zadnji seji tako odločil, da vse do vzpostavitve nove ureditve oziroma do sprejema novega prostorskega akta OPPN Centralni park ne velja več, območje pa urejata občinski plan in splošni PUP za mestno jedro. "Občinski svet je župana Mestne občine Koper hkrati pooblastil za sklenitev sodne poravnave pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije, pred katerim še vedno poteka upravni spor v zvezi z zakonitostjo OPPN Centralni park, ki ga je sprožil eden izmed lastnikov zemljišč na območju Toncity," so dodali na MOK.

Nadaljnji koraki bodo sledili postopkovnim določilom, ki jih opredeljuje veljavni zakon o urejanju prostora, so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joca amster damm |  02 .07. 2021 ob  13: 12
10
čimveč naših sredstev od občanov kopra oz.nas ki smo tu stalno naseljeni od vedno rabite le za lišp in poplnoma neuporabne zadeve
da pritegnete kao petične turiste ki se na to kar delate in zapravljate NAŠ denar dobesedno pokozlajo pobruhajo poščijejo in tako ali drugače ponečedijo ker ji boli k..c za lučke za lepe fasade infrastrukturo
to je zrihtal Počinvauček z boni
v istro našo istro smo dobili horde petičnih butičnih turistov ki se jim jebe za vse naložbe v lišp mesta
dajte nehat to šminkerijo in zrihtajte nekaj za avtohtone prebivalce obale
kokodek |  02 .07. 2021 ob  13: 04
"Cazzimpero", gradbince iz balkanea je pripeljal njegov predhodnik . In ker se ne morejo zmeniti, kdo je komu, kaj dolžen, se igrajo s stolpi, vzpenjačami, parki....vmes pa preštevajo gotovino v mamini spalnici
Cazzimperio  |  02 .07. 2021 ob  10: 30
-5
Župan je pokleknil pred gradbinci z balkana
kokodek |  02 .07. 2021 ob  08: 23
24
predlagam, da se park uredi na parcelah , ki so si jih za mali denar pridobili Popovič, Hojs in komapanija. Zadosti je politike bahaštva, maščevanja, mešetarjenja in igric po sodiščih. vsaki oblasti je treba gledati pod prste!!!!!