PO MARATONSKI RAZPRAVI: Hojs ostaja minister za notranje zadeve

Slovenija

Notranji minister Aleš Hojs je zadovoljen z glasovanjem na interpelaciji, ki jo je po več kot 16-urni razpravi uspešno prestal. Izpostavil je, da je bila izrazito ideološka, opozicija pa ni zbrala niti toliko glasov, kot je napovedala. Hojs ocenjuje, da se bosta s premierjem Janezom Janšo v ponedeljek pogovorila o nadaljnjem sodelovanju.

Predlog za Hojsovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, proti jih je bilo 43. Za uspeh interpelacije bi predlagatelji morali zbrati najmanj 46 glasov. V koaliciji je bilo glasovanje v skladu s pričakovanji, z nekaj ločenimi mnenji oz. glasovanji poslancev, ki so bila skladna z njihovimi prepričanji in ideologijo, je v izjavi novinarjem po interpelaciji ugotavljal Hojs. Poslanci DeSUS namreč niso glasovali enotno.

Po njegovih ocenah je bila razprava v nekaterih segmentih izrazito podcenjujoča, na nekakšen način nesramna in neprimerna temu okolju. Sam upa, da ni bil žaljiv, mnogi pa so po njegovih besedah bili. "Ob ideoloških temah ne gre drugače, kot da sama razprava morda zaide kdaj s tira. To je normalno," je dejal.

Minister ocenjuje, da se bosta s predsednikom vlade Janezom Janšo sestala v ponedeljek in ponovno pogovorila o nadaljnjem sodelovanju ali nesodelovanju. K tej odločitvi lahko po njegovih besedah vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu.

"Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da z delom nadaljujem," je ugotavljal Hojs. Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto kuverto z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal. Hojs je namreč po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB se je zagovarjal pred DZ. Glavni očitek se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona, a je opozicija temu pristavila še druge očitke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  19 .09. 2020 ob  21: 50
Otroški vrtrec v Ljubljani. Sicer pa, "Namen opravičuje sredstva" ;. i n tega ni rekel Rafael Nadal.
kokodek |  19 .09. 2020 ob  15: 35
in ja, kaj Hojs ni nepreklicno odstopil jQuery112307499314261904908_1600522433792??
kokodek |  19 .09. 2020 ob  15: 34
"komšo", vseved se zgleduje po oblasti, haha.... ti pa nisi zrel, da bi to razumel, haha
Komšo |  19 .09. 2020 ob  09: 46
-2
@vseved bo vedel, on vse ve. Obtožuje druge da so fašisti, pri tem ne opazi, da sam postaja FAŠIST - on, kot njegova banda primitivcev.
Če je domoljubje to, da pijani od terana pišete komentarje, potem naj vam bo.
vseved |  19 .09. 2020 ob  09: 19
Fašistično lopovska združba je spet pokazala svojo moč.