PO INCIDENTU S FEKALIJAMI V MORJU: V Piranu prijavili enega kršitelja, purpena še niso uporabili

Piran

Po tistem, so se v morje v Žusterni iztekle fekalije, so na Okolju Piran avgusta napovedali vrsto ukrepov z željo, da naredijo konec na črno priklopljenim kanalizacijam. Lastnike so pozvali, naj preverijo stanje in legalnost njihovega priključka na javno kanalizacijsko omrežje ter jih v primeru napak kontaktirajo. Do zdaj so prejeli dve prijavi.

"Z veseljem se bomo odzvali na vsak klic, kjer bo zavest do čistega in zdravega okolja spodbudila lastnike objektov k 'samoprijavi' nepravilnega priključka. V takem primeru se bodo lastniki izognili nevšečnim in neprijetnim ukrepom, ki jih bomo primorani izvesti zaradi varovanja zdravja ljudi in preprečitve okoljske škode," so v avgustovskem pozivu zapisali na Okolju Piran, obenem pa napovedali, da bodo izvajali poostrene terenske preglede in ob vsakem ugotovljenem nedovoljenem ali nepravilnem priključku hitro ukrepali.

Kot so takrat še napovedali, bodo nedovoljeni dotok v javno kanalizacijo zamašili s purpenom ali ga zacementirali, kršitelja pa prijavili občinski inšpekciji, zato nas je zanimalo, koliko takih kršiteljev so zabeležili v mesecu dni. Na Okolju Piran odgovarjajo, da so od objave njihove namere prejeli dve prijavi, v obeh primerih je občan prijavil soseda.

Na Ulici IX. Korpusa so delavci komunale v jašku postavili cevno krivino in tako preusmerili fekalne vode v času večjih nalivov v cev fekalne kanalizacije. Prijavo so predali inšpektoratu. V drugem primeru pa so jih obvestili, da v zadnjem obdobju ob večjem deževju prihaja do smradu po fekalijah v okolici objekta prijavitelja. "Na terenu je naša služba ugotovila, da je lastnik sosednjega objekta pred časom prenavljal svoj priključek in ga je izvedel nestrokovno. To je bilo kasneje odpravljeno," so pojasnili na Okolju Piran.

Kot so dodali, samoprijav občanov ni bilo, so jih pa nekaj preverili, ali je njihov priključek zakonit. "Nadzor na terenu se redno opravlja v okviru rednih pregledov kanalizacijskega sistema in med temi se lahko naleti tudi na t. i. 'črne priključke'," dodajajo. Na naše vprašanje o ukrepu s purpenom so odgovorili, da se tega še niso posluževali: "Do sedaj smo težave rešili v sodelovanju s povzročitelji ali pa zadevo posredovali inšpekcijskim službam."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija