URA ZA SAMOPRIJAVO TIKTAKA: V Žusterni odkrili štiri črne priključke

Koper

Komunalno podjetje Marjetica Koper je ugotovilo, da so na meteorni vod, ki se steka v morje v Žusterni, na črno priključene tri do štiri enote. V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Žusterna so lastnike pozvali k samoprijavi, če tega ne bodo storili, pa jih bodo prihodnji teden sami prijavili pristojni občinski inšpekciji.

Iz Marjetice Koper so že v četrtek sporočili, da so v okviru pregleda sistema meteornih voda v Žusterni odkrili nekaj lokacij, kjer indici kažejo na morebitne črne priključke. Šlo naj bi za nekaj objektov ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta. Ob tem so napovedali, da bodo lokacije sporočili občinski inšpekcijski službi.

Danes so povedali, da gre za tri ali štiri hiše. Lastnike so v dogovoru s krajevno skupnostjo pozvali k samoprijavi, za to pa so jim dali nekaj dni časa. Če samoprijav ne bo, se bodo prihodnji teden s prijavami sami obrnili na inšpekcijsko službo Mestne občine Koper. Vse naslednje korake bodo nato dogovorili in izpeljali v sodelovanju z inšpekcijo.

V Marjetici Koper so v petek zaključili pregled sistema meteornih voda v Žusterni. "Obsežen sistem, kamor gravitirajo trije hudourniki, smo pregledovali terensko ter s kemičnimi analizami vode v sistemu," so pojasnili v podjetju.

Pregled je bil namenjen predvsem odkrivanju morebitnih nezakonitih kanalizacijskih priključkov na obstoječi meteorni sistem, ki se steka v morje. Šlo je za enega od zadnjih korakov akcijskega načrta, ki so ga oblikovali po onesnaženju morja v Žusterni in posledični prepovedi kopanja na tamkajšnjem kopališču. V tem okviru so odstranili tudi nasip pred hudourniškim izpustom, ki je bil del težave in povišanih vrednosti nezaželenih elementov v kopalnih vodah.

Izreden monitoring kopalnih voda, ki ga izvaja agencija Agencija RS za okolje v sodelovanju z Marjetico in koprsko občino na lokacijah hudourniškega izpusta in otroškega bazena v Žusterni, medtem kaže, da je kakovost kopalne vode zdaj ustrezna.

Poleti je Obalo razburkalo dogajanje v Žusterni, kjer je bilo kopališče zaradi fekalnega onesnaženja v celoti zaprto 10 dni, teden dni pa je obratovalo v zmanjšanem obsegu. Komunalno podjetje Marjetica Koper je k reševanju sistema pristopilo po korakih in izločalo posamične možne vire onesnaženja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  07 .09. 2019 ob  03: 31
Crni prikljucki in meteorna voda kot npr.iz ceste,plocnika,obcestne kanalizacije vse tja do vrha markovca..
In zraven potoka je lepo urejeno kopalisce ki je ob sezoni nabito polno.Potem je kopalisce ob badasevici in luki Koper.
V izoli je kopalisce tik ob marini itd.
Nisem ravno ljubitelj kopalisc v poletni sezoni bi si pa zelel morda lepe lokacije
Tine |  05 .09. 2019 ob  22: 08
@Monteverdi

Resnica je večplastna. Najprej črna majica, potem stiropor, nakar nesramni prodec in zdaj so prißle na vrsto domnevni črni priključki z morebitnimi indici. Hahahahaha
Tine |  05 .09. 2019 ob  22: 04
-7
Draščić se hoče izvleči iz dreka, v katerega se je sam spravil. Zdaj mu je frka, ker ga preiskujejo kriminalisti. Mogoče se lahko sklicuje na neprištevnost.
tupamaros |  05 .09. 2019 ob  22: 04
Pa še nekaj bi rad omenil, kakor jaz poznam Draščiča, ker vem kakšen zafrkant je, sumim da se je prijavil na regionalobala pod psevdonimom istriano ali nekaj podobnega (celo mislim da ima še rezervnega), ter tako zafrkava s kloako zainteresirano javnost.
Monteverdi |  05 .09. 2019 ob  22: 02
@Tine - vseved, očitno poznaš "resnico". Na dan z njo, dokaži da si bolj sposoben. No, morda pa si tudi ti pri koritu ........( ubožček, se mi kar malo smiliš).
kjessi |  05 .09. 2019 ob  20: 59
12
Zanimivo bi bilo vedeti, ali imajo možnost priključitve na javno kanalizacijo.
Nisem pa vedel, da je tupamaros tak poznavalec tamkajšnjih prebivalcev da pozna tudi podatke, na kateri časopis so naročeni.
vseved |  05 .09. 2019 ob  20: 41
18
Ma kakšna samoprijava? Takoj inšpekcijo in če je res priključen na črno kaznovat in zaračunat stroške zajezitve in črpanja vode, izpad dohodka kopališča,..
tupamaros |  05 .09. 2019 ob  20: 38
-3
Ta Žusterna so ene same ex komunjare oz. politični delavci iz bivšega sistema in njihovi dediči. Nekateri so še dandanes naročeni na Delo.
Cat WOMAN |  05 .09. 2019 ob  20: 04
@Tine; ti pa maš tega gospoda res v grlu.
Tine |  05 .09. 2019 ob  19: 10
-5
Draščić od kar si se pojavil samo drek mešaš. Prenehaj groziti ljudem in raje povej po resnici, zakaj je prišla fonja v morje, ker imaš sigurno ti prste vmes kolikor si nesposoben.