Papež Frančišek zavrača trditve, da je marksist

Svet

Papež Frančišek je danes dejal, da je sicer poznal veliko dobrih marksistov, a da sam ni komunist. S tem se je odzval na očitke ameriških konservativnih komentatorjev na njegove ostre kritike neukročenega kapitalizma. Nekateri so ga namreč zaradi njegovih obsodb neenakosti, ki jih povzroča globalni ekonomski sistem, označili kar za marksista.

"Marksistična ideologija je napačna. A v mojem življenju sem srečal veliko marksistov, ki so dobri ljudje, zato se ne počutim užaljenega," je Frančišek dejal v danes objavljenem intervjuju z italijanskim časnikom La Stampa.

Papež je opozoril, da njegove obsodbe neenakosti, ki jih povzroča trenutni globalni ekonomski sistem, niso bile mišljene kot strokovna analiza in so bile samo ponavljanje socialne doktrine Katoliške cerkve. "To ne pomeni biti marksist," je dejal Frančišek.

Na domnevna marksistična nagnjenja papeža je med drugim opozoril ameriški radijski voditelj Rush Limbaugh, ki je papeževo besedilo, ki ga je objavil prejšnji mesec in v katerem je svaril, da nepravičen ekonomski sistem ubija in da je nenadzorovani kapitalizem nova tiranija, označil za popolnoma marksističnega.

Kritike papeža, ki je bil sicer sam priča uničujočemu gospodarskemu kolapsu v svoji domači Argentini, so nato ponovili tudi številni pripadniki ameriškega gibanja čajanke in konservativno usmerjena televizija Fox News.

Frančišek sicer velja za zmernega konservativca in je bil oster kritik levičarske teologije osvoboditve, ki se je razvila v Latinski Ameriki, a se je nedavno očitno pobotal z njenimi voditelji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojko L. |  15 .12. 2013 ob  19: 11
Neverjetno, kako se vsi bojijo vzdevka "marksist". Vse si lahko prej, le marksist ne. Sicer pa, malokdo onih, ki o teh zadevah blebetajo, sploh ve, za kaj gre.