OSTER ODZIV CELJSKIH RAVNATELJEV: Na Obali pa zaviti v molk?

Koper

Na šokanten primer medvrstniškega nasilja, ki se je pred kratkim zgodil v Celju, se je odzval Aktiv ravnateljev osnovnih šol in glasbene šole Mestne občine Celje. Med drugim predlagajo spremembo zakonodaje, ki bi omogočila takojšnjo odstranitev nasilnih otrok iz šole, ustanovitev vzgojnega centra za problematične učence ter materialno in kazensko odgovornost staršev. Takoj po brutalnem celjskem dogodku smo tudi ravnatelje nekaterih večjih osnovnih in srednjih šol na Obali zaprosili za informacijo, kako je s problematiko medvrstniškega nasilja na njihovih šolah in kako v takih primerih ukrepajo. Do danes nismo prejeli niti enega odgovora. Očitno so nekateri prepričani, da je ob tej občutljivi temi najbolj primerno, da se zavijejo v molk. Ker gre za vodstvo večjih obalnih šol, je neodzivnost na temo medvrstniškega nasilja toliko bolj problematična.

Na šokanten primer medvrstniškega nasilja, ki se je pred kratkim zgodil v Celju, ko so učenke nasilno obračunale s sedmošolko in jo fizično ter verbalno napadle, se je odzval Aktiv ravnateljev osnovnih šol in glasbene šole Mestne občine Celje. Menijo, da bi morala biti pravica do varnega okolja učencev nad pravico nasilnežev, da so v šoli ter da bi bilo treba moteče in nasilne učence takoj odstraniti iz šolskega okolja in jih začasno namestiti v vzgojni zavod ali pa naj bodo taki otroci doma pod nadzorom staršev. Po njihovem je čas za spremembo zakonodaje, ki bo omogočala učinkovito vzgojno delovanje, saj zdaj šole nimajo na voljo nobenih vzvodov ukrepanja, ki bi imeli za otroke ali starše konkretne posledice. 

Ker gre za vseslovenski problem, ki zagotovo ni omejen le na Celje, nas je zanimalo, kako se s tem spopadajo na obalnih šolah. Zato smo takoj po tragičnem dogodku na ravnatelje nekaterih večjih obalnih osnovnih in srednjih šol naslovili vprašanja, kako se s problemi agresivnega vedenja med otroci soočajo na njihovih šolah. Povprašali smo jih, v kolikšni meri zaznavajo na šolah primere medvrstniškega nasilja in za kakšne primere gre (npr. žaljenje, poniževanje, norčevanje, nadlegovanje oziroma ustrahovanje, fizično nasilje). Povprašali smo jih tudi, kako v takih primerih ukrepajo ter ali otroke/dijake obveščajo o načinih, kako se braniti pred takimi pojavi ter na koga se lahko v teh primerih na šoli obrnejo. Zanimalo nas je, kakšne ukrepe imajo pripravljene za pomoč žrtvi v primeru zaznanega nasilja.  

Vprašanja smo poslali na Osnovno šolo Koper ravnateljici Ingrid Poropat, Osnovno šolo Vojke Šmuc Izola ravnatelju Antonu Balohu, na Osnovno šolo Ciril Kosmač ravnateljici Barbari Sotošek Mrovlje, ravnatelju Srednje tehniške šole Iztoku Drožini ter Brunu Petriču, ravnatelju Gimnazije Koper. Žal do danes nismo prejeli nobenega odgovora. Ker dvomimo, da se s primeri medvrstniškega nasilja ne bi srečevali, je molk ob tako perečem in tragičnem dogajanju, kot je agresivnost med šolarji oziroma dijaki, nerazumljiv. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  25 .04. 2023 ob  08: 08
11
Tipično za Obalo. V vseh področjih. Ni nikoli potrebne in pomembne reakcije.
siviovcar |  24 .04. 2023 ob  16: 38
27
Stvar je jasna ko beli dan za mladoletnike odgovarjajo starši !!!! Torej na sodišče, tožit starše !!!!!
Danes 13---18 letniki niso več mladoletni.
Martin Kacur |  24 .04. 2023 ob  15: 36
15
Od kar so desničarji uvedli pernisivno vzgojo je katastrofa. Učitelji nimajo nobene avtoritete. Žal prevladujejo glasni primitivneži. Kaj bo ko bodo otroci teh prišli v službe. Če mu boš naročil, da mora delat, te bo tožil za mobing. Tružna manjka.
ManofSteel |  24 .04. 2023 ob  15: 19
-17
Levičarska ideologija kulturnega marksizma je pripeljala družbo do te stopnje. Starši pa so itak ogledalo te komunistične kulture. #nikonamnemoženišta
ZigaZois |  24 .04. 2023 ob  14: 28
42
Še iz razreda ne smejo spoditi razgrajača - kaj šele, da bi ga kaznovali. Je takoj mama z Matozom na šoli.