OPAŽATE, DA IMATE SLABŠI SPOMIN IN KONCENTRACIJO? Razlog so lahko tudi ta živila

Trendi

Raznoliko, naravno in nasploh zdravo prehranjevanje vam zagotovo ne bo prineslo le izgubo odvečnih kilogramov telesne maščobe. Z ustrezno prehrano se boste boljše počutili, izboljšali si boste razpoloženje in predvsem boste bolj energični, kar vam bo vsekakor pomagalo pri opravljanju vsakodnevnih opravil in obveznosti ter doprineslo k doseganju vaših ciljev. Skratka, kako se prehranjujete, v marsičem vpliva na kvaliteto vašega življenja. Zdravje je hvaležno tistim, ki pazijo na to, kaj dajo vase. S prehrano lahko vplivate tudi na spomin in koncentracijo.

Določena živila so slaba ne samo za vaše splošno zdravje, ampak tudi za spomin oziroma možgane. Kot pojasnjuje prehranska strokovnjakinja dr. Uma Naidoo, lahko črevesne bakterije sprožijo presnovne procese in vnetja v možganih, ki vplivajo na spomin in sposobnost odločanja, poroča CNBC.

Prosti sladkorji

Med proste sladkorje poleg dodanih – monosaharidi, kot so glukoza, fruktoza in saharoza – prištevamo tudi sadne sokove, koncentrate sadnih sokov in med. Možgani uporabljajo energijo v obliki glukoze, da lahko aktivirajo celične aktivnosti. Vendar lahko dieta z visoko vsebnostjo sladkorjev povzroči presežek glukoze v možganih, kar študije povezujejo z okvarami spomina in hipokampusa, tj. dela možganov, ki skrbi za spomin.

Nezdrava predelana hrana, kot so pecivo in gazirane pijače, je polna rafiniranih in dodanih sladkorjev, pogosto v obliki koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze, kar obremeni možgane s preveč glukoze. Čeprav ima vsako telo drugačne potrebe, strokovnjaki priporočajo, da ženska dnevno ne zaužije več kot 25 gramov prostega sladkorja, moški pa ne več kot 36 gramov.

Ocvrta hrana

Hrustljavi krompirček, ocvrt piščanec ipd. Morda se vam ob tem cedijo sline, toda ko gre za zdravje vaših možganov, se je tovrstne hrane bolje izogibati. Študija, v kateri je sodelovalo 18.080 ljudi, je pokazala, da je dieta z veliko ocvrte hrane povezana s slabšimi rezultati pri učenju in spominu.

Tovrstne pregrehe lahko povzročajo vnetja, ki poškodujejo krvne žile, ki možgane oskrbujejo s krvjo. Neka druga študija, v katero je bilo vključenih 715 ljudi, je izmerila stopnjo depresije in duševno trdnost ljudi ter raven uživanja ocvrte hrane. Ugotovili so, da je pri tistih, ki so uživali več le-te, večja verjetnost, da bodo postali depresivni.

Ogljikovi hidrati (OH) z visokim glikemičnim indeksom

Čeprav morda živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate (npr. kruh, testenine in vse kar, je izdelano iz rafinirane moke), nimajo okusa po sladkem, telo OH-je predeluje podobno kot sladkor. To pomeni, da njihovo uživanje predstavlja povečano tveganje za depresijo. To ne pomeni, da morate ogljikove hidrate črtati z vašega jedilnika, zato pa je pomembna kakovost ogljikovih hidratov, ki jih uživate.

Leta 2018 so raziskovalci skušali ugotoviti, kateri ogljikovi hidrati, če sploh kateri, so povezani z depresijo. Za tiste boljše kakovosti so se izkazala polnozrnata žita, živila z visoko vsebnostjo vlaknin in tista z nizkim glikemičnim indeksom (GI) – gre za merilo, ki meri, kako hitro se živila pretvorijo v glukozo, ko se med prebavo razgradijo. Hitreje, ko se živilo v telesu spremeni v glukozo, višji je njen GI.

Pri ljudeh, ki so uživali bolj kakovostne ogljikove hidrate, je bila 30 odstotkov manjša verjetnost za razvoj depresije, kot pri tistih, ki so uživali ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom (npr. krompir, beli kruh in beli riž). Med, pomarančni sok in polnozrnat kruh so živila s srednjim GI, med živila z nizkim indeksom pa sodijo zelena zelenjava, večina sadja, surovo korenje, fižol, čičerika in leča.

Alkohol

Ljudje, ki trdo garajo za svoj uspeh in je stres glavna sestavina njihovega delovnega dne, se pogosto sprostijo za vikend, pogosto z alkoholom, za kar pa plačajo ceno prihodnje jutro, ko se zbudijo nervozni in z možgansko "meglo" (izraz se uporablja za določene simptome, ki vplivajo na sposobnost razmišljanja).

Raziskovalna profesorica Archana Singh-Manoux je s kolegi 23 let opazovala 9.087 ljudi, da bi ugotovila, kako je alkohol povezan z demenco. Ugotovili so, da imajo ljudje, ki so tedensko zaužili več kot 14 pijač ali več kot štiri na dan vsaj enkrat na mesec, večje tveganje za razvoj demence, kot tisti, ki so alkohol pili v zmernih količinah.

Nitrati

Nitrat je ena izmed dušikovih spojin, ki jo živali in tudi rastline uporabljajo kot vir dušika, ki je nujno potreben za preživetje in rast. Predelanemu mesu se dodajajo kot konzervansi, povezujemo pa jih z depresijo. Ena od nedavnih študij je pokazala, da lahko spremenijo dobre bakterije in vodijo v pojav bipolarne motnje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija