OMIKRON JE BIL PRISOTEN ŽE MARCA: Brez zaščitnih sredstev bi okuženi okužil od 20–30 ljudi (VIDEO)

Slovenija

Najnovejša različica koronavirusa omikron je nastala neodvisno od drugih različic, prisotna pa je bila že marca, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete. Pojasnil je, da bi brez zaščitnih sredstev osebe z omikronom lahko okužile 20–30 ljudi, kar je precej več kot pri delti.

Oseba, okužena z delto, namreč po njegovih besedah okuži tri do šest oseb.

"Izkazalo se je, da je različica omikron nastajala neodvisno od ostalih različic novega koronavirusa, kar je presenečenje. V Bocvani je bil prisoten že marca letos," je dejal Štrukelj.

Različica omikron ima zelo visoko nalezljivost, po drugi strani pa kaže, da bi bil lahko omikron manj simptomatsko pogojen glede bolezni covida-19, kar pomeni, da je potek bolezni lažji. Po njegovem mnenju je to pozitiven scenarij, medtem ko je negativen scenarij nastanek novih mutacij, zaradi česar bi tudi ta različica lahko postala zelo nevarna.

Kot je dejal, je zanimivo, da se mutacije ponavljajo. "Večkrat smo povedali, da virus na bodički, s katero se pripne na naše celice, nima neskončno možnosti konformacij. Lahko so druge aminokisline, ampak podobna struktura. Zato nas navdaja upanje, da bo virus tako močno prilepljen na površino celice, da bo sčasoma izzvenel," je povedal Štrukelj.

Pojasnil je, da gre zaenkrat bolj za ugibanja, saj nimajo še dovolj informacij, različico omikron pa pristojni sicer vsakodnevno spremljajo in bodo o novostih poročali sproti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  17 .12. 2021 ob  19: 55
Borut Štrukelj je direkt za na grmado.
manemebasat |  15 .12. 2021 ob  14: 54
Loads of bullshit! Laznivci prekleti,