OKUŽBE S KORONAVIRUSOM V ZAPORU KOPER: Dvema so kazen prekinili, sedem so jih izpustili predčasno

Koper

Kot vsakodnevno poudarja stroka, je za zmanjšanje širitev okužb s koronavirusom pomembno predvsem ohranjati socialno distanco. Kar pa za zapore ne moremo reči, da so ravno kraj, kjer je varnostna razdalja mogoča. Že res, da so nekateri zaporniki na daljšem prestajanju kazni, a tudi neprestano prihajajo novi priporniki, ki jim po zaslišanju pripor za rešetkami odredi preiskovalni sodnik neposredno po aretaciji in še bi lahko naštevali. Kako se prebijajo čez epidemijo, smo vprašali v koprski zapor.

V koprskem zaporu imajo trenutno en primer okužbe z novim koronavirusom, in sicer pri zaposlenem. Pri zaprtih osebah trenutno ne beležijo okužb. Na naše konkretno vprašanje, koliko okužb so zabeležili od začetka epidemije spomladi, niso odgovorili s točnim številom. V prvem spomladanskem valu okužb niso imeli, v drugem valu pa beležijo posamične primere tako med zaposlenimi kot pri zaprtih osebah.

"Število okužb se dnevno spreminja. Veseli pa nas, da smo dosedanje primere z ustreznimi ukrepi in v sodelovanju z zdravstveno stroko uspešno zajezili in da pri nikomer od obolelih na srečo bolezen ni potekala v težji obliki oziroma ni zahtevala hospitalizacije," pojasnjujejo na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi tudi za rešetkami

Ko je prišlo do prvih okužb, so se ravnali po navodilih epidemiologa oziroma zdravnika, ki skrbi za zdravstveno oskrbo v zaporu. Zaposleni nosijo zaščitne maske, ki so obvezne neprestano, tudi pri obiskih, spremstvih in izhodih. Maske so obvezne tudi za zaprte osebe, zagotovi jih zavod. V zadnjem času pa se izvaja tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

V začetku letošnjega leta so imeli v koprskem zaporu štiri okužene zaprte osebe, ki so jih namestili ločeno, v prostor za izolacijo. Vse zaprte osebe, ki so bile v stiku z okuženimi, so bile v karanteni.

V okviru petega protikoronskega zakona, ki je bil sprejet oktobra lani, so bili sprejeti ukrepi za sproščanje prezasedenosti zaporov. Zakon omogoča, da se obsojencu prekine zaporna kazen, da se ga predčasno izpusti s prestajanja zaporne kazni, pa tudi, da se obsojencev začasno ne poziva na prestajanje kazni.

Poziv zdravstvenemu ministrstvu naj zaposlene uvrsti v prednostno skupino pri cepljenju

"V Kopru je bila na tej podlagi odobrena prekinitev prestajanja zaporne kazni dvema obsojencema, predčasni izpust pa sedmim obsojencem," razlagajo na upravi. Možnosti, da bi obsojencu zaradi omilitve posledic epidemije zaporno kazen spremenili v hišni pripor, zakon ne predvideva.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je že večkrat zaprosila zdravstveno ministrstvo, da bi zaposlene v zaporih uvrstili v prednostno skupino pri cepljenju, kot so to uredile nekatere sosednje države. A kot pravijo, odgovora resornega ministrstva še niso prejeli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija