Oktoberfest v prvem tednu s 3,5 milijona obiskovalcev

Potovanja

Jubilejni 180. praznik piva Oktoberfest je v bavarsko prestolnico München zgolj v prvem tednu pritegnil 3,5 milijona gostov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bilanca ob "polčasu" ob tem kaže, da so ljubitelji piva doslej spili skoraj 3,5 milijona vrčkov priljubljenega napitka iz hmelja.

Organizatorji so z doslej videnim zadovoljni in izpostavljajo predvsem "povsem sproščeno in prijetno" vzdušje. Med bolj impresivnimi podatki je tudi ta, da so obiskovalci doslej pojedli že 58 volov.

Nič kaj sproščeni pa v teh dneh ne morejo biti policisti. Ti so morali posredovati v več kot tisoč primerih, kar pa je primerljivo z lanskoletnim festivalom.

Do 6. oktobra naj bi največji festival piva na svetu obiskalo šest milijonov ljudi.

Letos so sicer med posebnostmi tudi stojnice z vegetarijansko in vegansko hrano. "Če ljudje jedo vegansko, morajo imeti to na voljo," je poudaril prvi mož festivala Dieter Reiter.

Ali je bila uvedba stojnic s takšno hrano pametna poteza, bodo sicer ugotavljali po zaključku dogodka. "Trg bo hitro odločil, ali bo veganska hrana na voljo tudi prihodnje leto," pravi Reiter.

Združenje nemških vegetarijancev je potezo pozdravila kot signal družbenih sprememb. "To je zelo pozitiven znak," so poudarili. "Tudi vegetarijanci in vegani radi slavijo," so dodali ob tem.