ODZIVI NA VKLENJENO NAJSTNICO, KI NI HOTELA NOSITI ZAŠČITNE MASKE: Hojs čestital policistoma, Nemec in Bandelli ostra, kaj pa menite vi? (ANKETA)

Slovenija

Včeraj so po Facebooku zaokrožile fotografije in video posnetki mladoletne dijakinje, ki so jo policisti zaradi domnevno neprimernega vedenja na avtobusu in ker ni hotela nositi maske, vklenili. Potem so poklicali mamo. Na družbenih omrežjih se krešejo mnenja. Na eni strani se oglašajo tisti, ki ravnanje policistov odobravajo, in na drugi strani tisti, ki menijo, da je takšno ravnanje represivnega organa zoper najstnico nedopustno. Kaj pa menite vi?

Dva dni pred svojim 18. rojstnim dnem se je dijakinja vkrcala na avtobus v Ljubljani.

Kot so povedali za javnost pri avtobusnem prevozniku Nomago, naj bi dekle ob vstopu besedno napadlo šoferja, ki ji je dejal, da mora nositi zaščitno masko. Na avtobusu naj bi se med vožnjo vedla nesramno in nedostojno tudi do ostalih potnikov, šoferji pa nimajo pristojnosti za reševanje tovrstnih težav, zato je slednji o dogodku obvestil svojega nadrejenega. In ta je obvestil policiste.

Pri policiji so potrdili, da so bili o dogodku obveščeni na številki 113 v Celju. Klicatelj je zaprosil za intervencijo zaradi potnice, ki se je na avtobusu vedla nedostojno ter vznemirjala šoferja in potnike.

Policijska patrulja je pričakala avtobus na avtobusni postaji v Vranskem, kar je približno 50 km od Ljubljane. Kot pojasnjujejo na policiji, sta policista z zbiranjem obvestil ugotovila, da najstnica ni želela nositi zaščitne maske in da se je med vožnjo nedostojno vedla do drugih ljudi. Ker takšno vedenje predstavlja po zakonu kršitev javnega reda in miru, sta od najstnice zahtevala osebni dokument, vendar v policijskem postopku ni želela sodelovati.

Nato naj bi jo seznanila, da jo bosta pač morala zaradi ugotavljanja identitete privesti na policijsko postajo. Dala sta ji navodilo, da zapusti avtobus, vendar tega ni storila. Nadalje sta jo opozorila, da bosta primorana uporabiti prisilna sredstva, če njunega ukaza ne bo upoštevala. Najstnica ju ni upoštevala, zato sta jo kljub temu, da se je upirala, odpeljala z avtobusa in vklenila.

Šele, ko je prišla na kraj njena mati, je dijakinja policistom pokazala osebni dokument. Ko je bila njena identiteta potrjena, sta ji snela lisice in postopek zaključila, so še povedali na policiji.

Zaradi kršitve javnega reda in miru – nedostojno vedenje na javnem kraju ter neupoštevanje ukazov policistov – bo zoper najstnico podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, zaradi neuporabe zaščitne maske na avtobusu pa bo podan predlog za prekršek zdravstvenemu inšpektoratu.

Na družbenih omrežjih se krešejo mnenja

Notranji minister Aleš Hojs je policistom "za zakonito posredovanje" izrekel vse čestitke. Je bil pa veliko bolj oster primorski poslanec SD Matjaž Nemec, ki prek Twitterja Hojsa sprašuje, ali so to njegove "usmeritve in obvezna navodila". Hojs mu je odgovoril, da tokrat posebne usmeritve niso bile potrebne.

Ostro se je odzval tudi poslanec SAB Marko Bandelli, ki je delil zapis predsednice svoje stranke Alenke Bratušek. Kot je zapisala, "se to ne dogaja niti v Belorusiji, da policija na avtobusih vklepa otroke zaradi nenošenja mask. Medtem pa ministrica brez zaščitnih ukrepov ogroža zdravje vseh preostalih udeležencev dogodka. Da ne omenjam, da od otrok in učiteljev zahteva, da v šolah 8 ur nosijo maske". Bandelli je šoferja Nomagovega avtobusa označil za "nesramnega in primitivnega".

Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša in zapisal, da je spodbujanje h kršitvi pravil, ki varujejo javno zdravje in še posebej življenja ranljivih skupin, skrajno zavržno.

Kaj pa o incidentu menite vi? Pred vami je anketa, če vam jo prekriva oglasno sporočilo, kliknite 'x'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  25 .09. 2020 ob  09: 42
Prvo, dekle je dan ali dva po policijski intervenciji bilo že polnoletno. Policisti so ravnali pravilno in zakonito, ko so jo privedli na policijsko postajo. Pravilno in zakonito bi to bilo tudi, če bi takoj vedeli, da je mladoletna. Sicer pa je menda njen oče lastnik TV postaje v BiH in je cela družina negativno in ponižujoče nastrojena proti slovenskim državnim organom. Sicer pa so na avtobusu bile tudi priče.
Ivan |  23 .09. 2020 ob  22: 07
-5
Kakšni butli in ovce. Odlok ni zakon i. Pika.
Stric iz ozadja |  23 .09. 2020 ob  19: 43
15
kokodek: A si videl njen profil na FB? Jih kaže najmanj 30 in je že vsa plastic-fantastic... tipična balkan pocestnica... Ne glede na to, bi si, kot so že omenili nekateri spodaj, zaslužila bistveno večjo kazen! Osebno pa me moti predvsem ravnanje njenih staršev. Očitno ni jabolko padlo daleč od drevesa. Take imamo med nami! Naj se vrnejo tam, od koder so prišli... jih nočemo.
asmas1965 |  23 .09. 2020 ob  19: 41
18
kokodek...če bi prebral vse nebi kokodakal.Šmrklja se nihotela identificirat..povem po domače"ni hotela povedati svojega imena" in ni hotela pokazato osebne KI JE OBVEZNA ZA VSE NAD 16 LET kako naj POLICISTA VESTA DA JE MLADPOLETNA Še par okrog ušes pa še njeni "mamici"
td |  23 .09. 2020 ob  19: 21
19
Korektno izpeljan postopek, šmrklji, ki je vmes verjetno že postala polnoletna, in staršem pa izstavit račun za vse stroške.
Patosmjst |  23 .09. 2020 ob  19: 06
-15
Vlada je zapovedala nosenje mask,a se sami tega ne drzijo,terorizirali bi pa druge.Maske so samo za to,da okuzeni ne prenasajo bolezni in ne da bi se zdravi okuzili,to je kot bi z vrtno ograjo poskusali zaustavit komarje.Mnogi ne poznate zakona,ki se ga morajo drzati policisti,varnostniki in redarji ,da se mladoletnih oseb ne sme ukleniti ,mnogi ste pac ovce in kljub vsem nesmiselnostim verjamete vsemu kar,ta vlada sklene
anton |  23 .09. 2020 ob  17: 36
19
Ne spostuješ pravil, ignoriraš policijske postopke, žališ in se upiraš na koncu pa igraš žrtev... Čudno zakaj niso represivni organi celega avtobusa zmetali na tla? Mogoče zato, ker so bili ostali normalni in kulturni?
vseved |  23 .09. 2020 ob  15: 57
34
Miličnika sta postopala pravilno. Še dve okoli uh si zasluži .
žveplo |  23 .09. 2020 ob  14: 23
-29
Še dobro, da je niso odpeljali v Guantanamo, komot bi jo obsodili naklepa terorističnega dejanja okužbe s smrtonosno boleznijo in podpore kitajskemu širjenju pandemije... ZDA bodo najbrž zahtevale izročitev, in skupaj z Asangeom, ju bodo odpeljali na Cubo v Camp Justice in potem bo svet pozabil na njiju.
Bomo naložili novo igrico, pa kako aplikacijo, pogledali milionarja in kmetijo, pa malo goveje muzike, nadeli masko in bili ovce še naprej.
kokodek |  23 .09. 2020 ob  13: 59
-13
če je mladoletna, bi najprej poklicali starše in potem se pogovorili....še najmanjši problem so maske. laži, kraje in nepreklicni neodstopi so stvari hude stvari, ki vodijo v represijo !!!!!