ODREJENA PARLAMENTARNA PREISKAVA GLEDE ZAŠČITNE OPREME: Bandelli že predvidel, kakšen bo zaključek

Slovenija

DZ je v današnjem nadaljevanju seje odredil parlamentarno preiskavo glede nabave in zalog zaščitne in medicinske opreme za zoperstavljanje epidemiji covida-19. V njej bodo ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v tej zadevi.

Odreditev preiskave je zahtevala koalicija, s tem pa prehitela opozicijo, ki je pred tem napovedala preiskavo z enako vsebino. Preiskava bo zajela tudi obdobje pred nastopom vlade Janeza Janše, in sicer od 1. februarja naprej. O odreditvi preiskave ni glasovanja.

Nezaslišano je, da preiskovalno komisijo ustanovi koalicija, je v razpravi poslancev o ustanovitvi preiskovalke glede opreme menila Bojana Muršič iz SD. Alenka Jeraj iz SDS pa je pojasnila, da je koalicija ravnala v skladu s poslovnikom DZ in ni ničesar kršila.

Muršičeva upa, da bodo izsledki preiskave korektni, ne pa pamflet. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je bil na tem mestu tudi v vladi Marjana Šarca, pa bi moral Šarca pravočasno obvestiti o praznih skladiščih, je izpostavila. Po njenih besedah se ves čas govori o praznih skladiščih ob nastopu vlade Janeza Janše, kar je sicer res, toda treba je pogledati tudi, zakaj so bila prazna, je pozvala.

Izpostavila je, da je vsaka preiskovalna komisija zelo zahtevna, zaslišanja pa vodi predsednik, ki ima glavno besedo. Če se res želi priti zadevam do dna, bi bilo veliko bolje, da bi predsednik prihajal iz opozicije, je menila.

Jerajeva je dejala, da koalicija z zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije ni ničesar kršila. Po poslovniku lahko pač določeno število poslancev predlaga ustanovitev preiskovalne komisije, kar so v koaliciji tudi naredili, potem ko so kar nekaj časa poslušali napovedi opozicije o tem koraku. Glede vloge predsednika komisije pa je pritrdila temu, da je večina dela ponavadi na predsedniku. Vendar pa so vsi člani enakopravni in enakovredni in lahko svoje delo opravljajo zelo dejavno, je izpostavila.

Marko Bandelli

Monika Gregorčič iz SMC pa je pojasnila, da centralna nabava zaščitne medicinske opreme v času Šarčeve vlade ni sodila v delokrog ministrstva za gospodarstvo, saj je bila nabava decentralizirana. Ministrstvo je bilo vpleteno le posredno, ker je zavod za blagovne rezerve njegov organ v sestavi. Počivalšek je za centralno nabavo postal zadolžen šele v vladi Janeza Janše, je poudarila.

Edino orodje, ki zdaj ostane opoziciji, bo priprava ločenega mnenja na koncu, je ocenil Marko Bandelli iz SAB. Zaključek dela komisije je namreč po njegovem že mogoče predvideti. Glasil se bo, da nihče ni bil nič kriv, da so vse naredili, ker so reševali življenja, in da je bilo vse zakonito, je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .07. 2020 ob  14: 46
Kaj pa so toliko mencali v opoziciji in čakali z ustanovitvijo komisije? Dokaz več, da ne sežejo diktatorju niti do gležnjev.
kokodek |  14 .07. 2020 ob  14: 22
sami sebe bodo preiskovali, haha...…... poslanci DESUS, SMC, NSI in SNS nimajo nikakršnih problemov podpirati lumparije in obsedenega tviteraša!!!!!