ODBOJKARSKA VROČICA DOSEGA VRHUNEC, JUTRI TEKMA S POLJAKI: V Ljubljani ne zmagajo vedno favoriti

Slovenija

Odbojkarska vročica bo v Ljubljani jutri dosegla najvišjo stopnjo. Zadnja tekma slovenskega dela evropskega prvenstva s Poljsko bo za Slovenijo priložnost, da si zagotovi finale EP. Poljska je v tem dvoboju favorit, toda Slovenci so že dokazali, da v Stožicah ne zmagajo vedno favoriti.

Poljaki so imeli v torek kar nekaj težav, da so prišli v Ljubljano. Bili so med tistimi nesrečnimi potniki, ki jih je prizadela prizemljitev Adrie Airways, saj so zaradi odpovedanega leta obtičali na amsterdamskem letališču in jim je nazadnje pomagal kar poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je ponudil vladno letalo. Reprezentanca se je zvečer uspešno preselila v Slovenijo, danes jo v Stožicah čaka trening in spoznavanje dvorane, resda tokrat še brez glasnega navijaškega ozadja.

Fabian Drzyzga, Maciej Muzaj, Piotr Nowakoeski, naturalizirani Poljak Wilfredo Leon, Michal Kubiak, Pawel Zatorski in njihovi soigralci so dosedanji del prvenstva opravili brez napak. Tako kot Rusija, Srbija in Francija so v predtekmovanju dobili vse tekme v skupini, Poljaki so svoje igrali na Nizozemskem. Pravzaprav so bili tako premočni, da so na vseh tekmah oddali le en niz. Le na prvi tekmi z Estonijo je bil izid 3:1, potem so sledile zmage s 3:0 proti domačinom Nizozemcem, Čehom, Črnogorcem in Ukrajincem.

Za še boljšo popotnico do polfinala pa so nato gladko zmagali še v obeh dosedanjih izločilnih tekmah. V osmini finala so zmleli Španijo s 3:0 (18, 13, 16), v četrtfinalu so se le za odtenek bolj upirali Nemci (19, 21, 18).

Slovenci za Poljake že dvakrat usodni 

S Poljaki imajo veliko izkušenj tudi Slovenci. Vsaj dvakrat so dokazali, da niso nepremagljivi, nenazadnje so Slovenci svoje naslednje tekmece na EP premagali tudi pred štirimi leti na poti do naslova evropskih podprvakov, takrat je bil izid 3:2.

Poljska je na zadnjem evropskem prvenstvu, ki ga je sama gostila leta 2017, ostala praznih rok - usodni pa so bili v osmini finala zanjo s 3:0 spet prav Slovenci. Zadnjo evropsko medaljo ima Poljska iz leta 2011, ko je bila bronasta, dve leti pred tem pa so Poljaki osvojili svoj edini naslov evropskih prvakov.

Seveda pa so Poljaki aktualni svetovni prvaki, pravzaprav so dvakratni prvaki, saj imajo zlato tako s SP 2014 na domačih tleh kot z lanskega, ki je potekalo v Italiji in Bolgariji.

Najnovejše medsebojno bližnje srečanje pa so imeli Slovenci in Poljaki letos na olimpijskih kvalifikacijah. Takrat so bili na domačem terenu v Gdansku Poljaki boljši, ne pa povsem nepremagljivi. V začetku avgusta so imeli Slovenci še nekaj teoretičnih možnosti, da bi si zagotovili olimpijsko vozovnico, za kaj takega bi morali gostitelje premagati s 3:0. V prvem nizu je šlo odlično, ko pa so bili zelo dobri tudi v drugem, je pri Poljakih že zazvonil alarm. Sledil je preobrat, Poljska je Slovenijo ujela in prehitela, na koncu zmagala s 3:1 in se sama že uvrstila na OI v Tokio. Slovenci bodo imeli sicer za OI zadnjo priložnost januarja v dodatnih kvalifikacijah, že v četrtek pa možnost, da se Poljski oddolžijo za ta zadnji poraz.

Na selektorskem mestu Poljske je od leta 2018 znanec slovenskih odbojkarjev Belgijec Vital Heynen, ki je že v svojem prvem letu presegel pričakovanja z osvojenim zlatom na SP, zdaj je popeljal Poljake še na OI, veliko pa ljubitelji "siatkowke" in navijači "bialo-czerwonih" pričakujejo tudi od letošnjega prvenstva. Tako kot Slovenci kot Poljaki bodo sicer potovali v Pariz, eni v boj za zlato, drugi v boj za bron.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija