ZNOVA PREDLOG NA PIRANSKEM OBČINSKEM SVETU, KI BURI DUHOVE: Občina bo odkupila nazaj zemljišče, ki ga je pred leti prodala Okolju Piran za dvojno ceno!

Piran

Vse kaže, da bodo v Piranu upravičenci za neprofitna stanovanja še kar naprej čakali na boljše čase. S planirano izgradnjo 22 neprofitnih stanovanj na Košti ne bo nič. Okolje Piran in Občina Piran sta "zaradi pogojevanja krajanov Sečovelj, da se najprej zgradi obvozna cesta", od projekta namreč odstopila. Od projekta je odstopil tudi Stanovanjski sklad RS, ki bi financiral izgradnjo polovico stanovanj. V Piranu pa močno buri duhove predlog, o katerem bi piranska občina od Okolja Piran odkupila nazaj zemljišče na Košti, ki mu ga je prodala pred leti. O morebitnem nakupu bodo na četrtkovi redni seji odločali piranski občinski svetniki.

Še lani poleti so na piranski občini zatrjevali, da bodo po trinajstih letih ponovno gradili neprofitna stanovanja. Začetek gradnje je bil predviden septembra 2018. Zemljišče na Košti za izgradnjo 22 stanovanj z 48 parkirišči na 1370 kvadratnih metrov površine je Okolje Piran leta 2008 kupilo od Občine Piran po ceni 268.262 evrov.

Občina bi prispevala denar za 11 stanovanj, izgradnjo 11 stanovanj bi financiral Stanovanjski sklad RS. Takratni direktor Okolja Piran Alen Radojkovič je napovedal, da preučujejo možnost za izgradnjo nove ceste, ki bi razbremenila središče Sečovelj, na južnem pobočju, kjer je bila predvidena cesta do golf igrišča, saj so tam parcele večinoma v občinski lasti. Leta 2012 je zemljišče dobilo gradbeno dovoljenje. A velikopotezni načrti so zdaj padli v vodo.

Občina Piran: stroški kredita in dokumentacije so "zemljišču dvignili vrednost" na 552 tisočakov

Na piranski občini pravijo, da so skupaj z Okoljem odstopili od projekta, ker so krajani Sečovelj pogojevali, da se pred začetkom gradnje stolpiča zgradi obvozna cesta. "Slednjo je krajanom obljubila, a nikoli zgradila nekdanja politična oblast že ob gradnji prvih dveh stolpičev s socialnimi stanovanji," odgovarjajo na piranski občini. Nova cesta bi prometno razbremenila center Sečovelj, zato so tamkajšnji krajani zahtevali, da se gradnja stanovanj ne začne, dokler ne bo zgrajena obvozna cesta. Projekt je zastal, od njega pa je odstopil tudi Stanovanjski sklad RS, ki bi financiral polovico stanovanj.

Investitorja v skoraj 3 milijone evrov vredno naložbo sta bila po prvotnem načrtu piranska občina in Stanovanjski sklad RS, Okolje Piran je bilo izvajalec del. Celotni stroški nakupa zemljišča, financiranja kredita pri banki SKB in priprave dokumentacije so junija lani dosegli 552.603 evre. "Za omenjeni znesek, h kateremu bo treba prišteti še davek na dodano vrednost, bi po predlogu Okolja odkupila občina omenjeno zemljišče," pojasnjujejo na Občini Piran.

V javnosti so se namreč pojavili očitki, da občina nikakor ne bi smela kupovati zemljišč na zalogo, ker nima jasnega cilja, kaj bo počela z njimi. S tem pa naj bi tudi med drugim kršila 44. člen Zakona o stvarnem premoženju, ki v prvem odstavku navaja, citiramo: (1) Nepremično premoženje, katerega lastnik postane samoupravna lokalna skupnost, se lahko pridobiva v takem obsegu in taki kakovosti, ki zagotavljata najboljše pogoje za izvrševanje nalog samoupravne lokalne skupnosti. V drugem odstavku pa da se nepremično premoženje ne pridobiva na zalogo.

Ali gre za manever reševanja finančne situacije Okolja na račun Občine Piran?

Istočasno naj bi pri tej transakciji med občino in Okoljem šlo zgolj za manever reševanja finančne situacije Okolja Piran in s tem tudi jasno namero direktnega oškodovanja občinskega proračuna. Po naših informacijah naj bi šlo za dogovor med direktorjem Okolja Gašparjem Gašparjem Mišičem in piranskim županom Đeniom Zadkovićem. S tem bi namreč Mišič prišel do prepotrebne finančne injekcije, s katero bi delno "saniral" poslovanje javnega podjetja Okolje. Ob tem na piranski občini ne skrivajo, da je finančno stanje Okolja resnično slabo. "Zaradi otežene solventnosti trenutno finančno stanje Okolja Piran ne omogoča hranjenja tovrstnih zemljišč v smislu nepotrebnih zalog," pravijo na občini.

Občina Piran: kompenzacije ne bo, dejansko bomo plačali

O predlogu Okolja bodo na redni občinski seji ta četrtek odločali piranski svetniki. Kot smo izvedeli, je marsikateri svetnik ob tem predlogu zastrigel z ušesi, saj se jim zdi neverjetno, da bi Občina Piran, ki je stoodstotna lastnica Okolja Piran, parcelo, katero je pred leti prodala po ceni 268.262 evrov, sedaj kupila nazaj za kar 552.603 evre.

Če bo predlog potrjen – potrditev bo morala biti dvostopenjska – bo občina Piran zemljišče na Košti odkupila nazaj. Na naše vprašanje, ali se bodo morda dogovorili za kompenzacijo, na piranski občini odgovarjajo, da ne, temveč bodo zemljišče dejansko plačali.

Na Košti je po trenutnem OPPN dovoljena gradnja neprofitnih stanovanj. "Se pa namembnost lahko spremeni v okviru sprejetja bodočega OPN v, recimo, stanovanja za mlade družine," še odgovarjajo na piranski občini na naše vprašanje, kaj nameravajo z zemljiščem, če ga bodo dejansko odkupili nazaj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tina K. |  25 .09. 2019 ob  19: 19
-2
Sej drugače ne znajo, znanja ni.
Tiramola  |  25 .09. 2019 ob  15: 55
12
Ha pa imate v občini nepremicninarja... Nič se ne dela brez Gasparija. Diktira kako bo občina izdala ali nezidala. Ker to odgovarja njemu dokler ne proda svojih dragih stanovanj.
Za mlade družine se ne zida že 13 let.
Krajani zahtevajo cesto in tako je prav. Kakor bogati kooperant tako Okolje propada.
In to se jasno vidi.
Genio naredi cesto in stanovanja za mlade.
Po tem te bodo volilci cenili in spoštovali