OBCESTNA PRODAJA SADJA NA OBALI RAZVNELA DEBATE: Gre res za nevoščljivost in 'nagajanje'?

Koper

Pred dnevi smo objavili članek o obcestni prodaji sadja in zelenjave, ki je odprl razpravo, v kateri ste bralci večinoma menili, da gre za nevoščljivost ogorčenega bralca in za "državno praznjenje žepov obcestnih prodajalcev". A to v resnici ne drži. Gre predvsem za preprečevanje goljufivih praks in spoštovanje pravil, ki morajo za vse veljati enako, pa tudi za varstvo kupcev, ki ta živila kupujejo. Nekateri prodajalci sezonskega sadja tega namreč ne pridelajo doma, pač pa ga kupijo, tudi v tujini in nato preprodajajo kot 'domače'. 

V obalnih občinah smo zato preverili, ali je obcestna prodaja sezonskih živil sploh dovoljena, kdo in kje se lahko s tovrstno dejavnostjo ukvarja, kakšna dovoljenja za to potrebuje in kdo takšna dovoljenja izdaja. Zanimalo nas je tudi, kdo je pristojen za nadzor. V članku smo vam nato posredovali odgovore koprske in piranske občine ter Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), tokrat pa vas seznanjamo, kako je to področje urejeno v občinah Izola in Ankaran in kakšno vlogo ima pri nadzoru tržni inšpektorat.

"V Občini Izola je prodaja sadja in zelenjave na stojnici ob cesti dovoljena, a je potrebno zanjo izpolnjevati določene pogoje in sicer mora prodajalec pridobiti soglasje upravljavca cest, če se prodaja vrši v varovalnem pasu ceste, pridobiti pa mora tudi pisno soglasje občine za prodajo blaga zunaj prodajaln ne glede na lastništvo nepremičnine," so povedali na občini. 

Če se prodaja vrši na javni površini, mora prodajalec poleg soglasja občine pridobiti še odločbo o uporabi javne površine in za uporabo le-te plačati ustrezno nadomestilo, enako pa velja tudi, če prodaja v ali na nepremičnini, ki je v lastni Občine Izola.  

Področje prodaje blaga zunaj prodajaln je sicer urejeno z odlokom o tržnem redu, odlokom o občinskih taksah v občini Izola in posebni rabi javnih površin ter z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, vlogo za izdajo soglasja pa lahko podajo tako fizične kot tudi pravne osebe.


"Občina za obcestno prodajo nima določenih mest oziroma lokacij, a lahko izdajo soglasja odreče, če je lokacija ali prostor za prodajo neprimerna. Prodajalcem za pridobitev soglasja na občini ni potrebno predložiti potrdil o registraciji dejavnosti ali izvoru sledljivosti izdelkov, saj je to v domeni inšpekcijskih organov," pojasnjujejo na Občini Izola.

Letos so za obcestno prodajo sezonskega sadja in zelenjave na šestih tipskih stojnicah izdali eno soglasje, in sicer Krajevni skupnosti Jagodje-Dobrava, soglasje pa velja za obdobje enega leta, od 21. marca 2023 do 21. marca. 2024, vsak dan od 7. do 22. ure.

Kako pa je ta dejavnost urejena v Ankaranu?

"V Ankaranu prodaja sadja in zelenjave na stojnici ob cesti v občini ni dovoljena, lokalna skupnost je prodaji sadja in zelenjave namenila tržnico v središču kraja, ki je brezplačna, se je pa potrebno za uporabo stojnice na tržnici predhodno prijaviti," so sporočili z ankaranske občine.

Prodajo sadja so, kot pojasnjujejo, doslej zaznali ob državnih cestah zunaj oznak naselja, ki je v pristojnosti Direkcije RS za infrastrukturo, prodaje ob občinskih cestah pa zaenkrat ne beležijo.

Nadzor nad obcestno prodajo v Ankaranu na občinskih cestah izvaja Medobčinska uprava Istre, na državnih cestah izven oznak naselja pa inšpektorat za ceste, medtem ko v izolski občini poleg zgoraj navedenih tega opravljajo še tržni inšpektorat, Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Finančna uprava RS in Inšpektorat za infrastrukturo.

Kaj in zakaj pa najpogosteje preverja tržni inšpektorat?

Obrnili smo se na tržni inšpektorat, ki poleg Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin najpogosteje opravlja nadzor nad prodajalci. Zanimalo nas je, kako pogosto se odpravijo na teren, kaj najpogosteje preverjajo, s kakšnimi kršitvami se najpogosteje srečujejo in kako ob tem ukrepajo.

Na Tržnem inšpektoratu RS že več let, takoj, ko se ob cestah pojavijo prvi prodajalci sadja in zelenjave, začnejo opravljati nadzor nad prodajo na stojnicah"Pri nadzoru se poleg označevanja in upoštevanja označenih cen preverja še izdajanje računov, soglasje za prodajo, označenost stojnic in prisotnost podatkov o stanju blaga, kot tudi ustreznost registrirane dejavnosti. Poleg načrtovanih nadzorov se obravnava tudi prijave,” so pojasnili na inšpektoratu.

Največkrat ugotovijo, da prodajalci na stojnicah nimajo soglasja za mesto, na katerem je postavljena stojnica in da nimajo podatkov o stanju blaga. Kršitve se tudi na področju njihove pristojnosti iz leta v leto ponavljajo. 

"Večina prodajalcev ob cestah je registriranih trgovcev (s.p. oziroma d.o.o.), ki sadje in zelenjavo kupijo z namenom nadaljnje prodaje. Sadje in zelenjavo ob cestah pa prodajajo tudi kmetje oziroma pridelovalci v okviru osnovne kmetijske ali dopolnilne dejavnosti na kmetiji," še pojasnjujejo.

V primeru ugotovljenih nepravilnosti inšpektorji v skladu s pooblastili odredijo odpravo nepravilnosti oziroma prodajalcem do odprave le-teh prodajo prepovedo, obenem pa sprožijo tudi inšpekcijski postopek.

V lanskem letu so opravili 69 inšpekcijskih pregledov. Izrekli so osem upravnih opozoril, s katerimi so zavezancem naložili odpravo nepravilnosti (označiti so morali stojnice in zagotoviti podatke), izdali so 11 upravnih odločb za prepoved opravljanja trgovinske dejavnosti (v 10 primerih ni bilo soglasja, v enem primeru pa ni bilo podatkov o stanju blaga). Obenem so zaradi ugotovljenih kršitev izdali 10 plačilnih nalogov in eno odločba o prekršku z izrekom globe v skupnem znesku 16.000 evrov.

"Nadzori v letošnjem letu so se pričeli konec aprila, zato vam še ne moremo posredovati ugotovitev oziroma zaključkov, pričakovati pa je podobno problematiko kot v preteklih letih, ko so bila pri prodajalcih sadja in zelenjave najbolj problematična soglasja lastnika ali pooblaščenega upravljavca prostora," so še zapisali.

Na inšpektoratu so razkrili še, da so zaradi problemov pri prodaji sadja in zelenjave na stojnicah ob cesti inšpekcijske službe že podale določene predloge za spremembo obstoječe zakonodaje, ki pa niso bili sprejeti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .05. 2023 ob  07: 55
-2
@solinar, ne sekiraj se.Ubožec je bil spolno zlorabljen ža pri krstu , tako da ni kriv da je tak.
vseved |  11 .05. 2023 ob  07: 53
@manof..,nehaj že onesnaževat zrak . Škoda da si na zaprtem oddelku psihiatrije ,pa ne bova šla na kavico.
solinar |  11 .05. 2023 ob  06: 37
ADMINISTRATOR, koliko časa bo še lahko pisal spodnji skrajni nekulturnež take ogabne stvari.
POTEM SE PA SPRAŠUJEMO OD KJE SO NAM OTROCI NEKULTURNI.
vseved |  10 .05. 2023 ob  19: 18
BAGER IN VSAK DAN,ČE JE POTREBA STOJNICO ZRAVNAT Z ZEMLJO.
Zvitalisica |  10 .05. 2023 ob  18: 27
14
Kaksna domaca zelenjava in sadje? Vse to ob cestah je pretezno tuje iz veletrznice v Trstu, iz Agrarie in Geaprodukta, ki imata 90 proc produktov iz Italije, Španije in Maroka.
Prespricano je nase in tuje, verjamem samo lastni zelenjavi, za katero se potim in klecim, ko jo okopavam in sadju, ki ju tu in tam piskavo a super zdravo.
Brez veze prepovedovat nekomu tisto stojnico ob cesti. Vedno se bo nasel kdo, ki bo kupil sadje polno praha in avtoplinov in ki ga to ne moti!
Strmcnik, tisti kup peska v Ankaranu zgleda zelo grdo, cisto po slovensko nevoscljivo in govori kako eno zensko, ki tam sedi cel dan ponizat in zahebat! Bedno!