OBALA ZDRUŽILA MOČI: Župani sestavili intervencijsko ekipo, na pomoč odšle tudi istrske komunale (FOTO, VIDEO)

Koper

Na pomoč prizadetim v poplavah so odšle tudi istrske komunale Marjetica Koper, Okolje Piran in Komunala Izola. Že danes je na terenu njihova intervencijska ekipa.

Koprski župan Aleš Bržan je takoj po največji naravni katastrofi v zgodovini Slovenije lokalnim skupnostim v stiski ponudil pomoč, "ki so jo bili veseli v Občini Medvode, kjer imajo sicer dovolj ljudi za odstranjevanje blata in naplavin, primanjkuje pa jim gradbene mehanizacije".

Župani istrskih občin so se dogovorili za sestavo intervencijske ekipe javnih komunalnih podjetij. Ta je že danes v akciji s tovornimi vozili in grabeži – stroji, ki jih delavci sicer uporabljajo za nakladanje kosovnih odpadkov. Odzval se je tudi Rižanski vodovod Koper in nekatera zasebna gradbena podjetja, ki so pripravljena zagotoviti svojo gradbeno mehanizacijo za odstranjevanje posledic poplav, je še sporočil Bržan.

????Na pomoč prizadetim v poplavah odšle tudi istrske komunale ‼️ ⛈Takoj po največji naravni katastrofi v zgodovini...

Objavil/a Aleš Bržan dne Torek, 08. avgust 2023

Hkrati so že od petka na terenu koprski poklicni in prostovoljni gasilci in gasilke, ki so nudili pomoč v Občini Komenda, sedaj pa pričakujejo odhod na Koroško. "Gasilke in gasilci gasilskih društev Babiči, Dekani, Dol, Gradin, Krkavče, Hrvatini, Movraž, Osp, Pobegi-Čežarji in Rakitovec ter Gasilske brigade Koper so na terenu opravili 1932 delovnih ur, v akciji pa je sodelovalo skupaj 138 prostovoljnih in 17 poklicnih gasilk in gasilcev iz koprske občine," je sporočil koprski župan.

V svojem zapisu na Facebooku je spomnil tudi na vladno aplikacijo Poplave 2023, preko katere lahko pomagate materialno. "Ali donirate prek sporočil sms UJMA5 ali UJMA10, Karitas5 ali Karitas10, POMAGAM5, ENOSRCE5, VERIGA5 in LJUDJE5. Kmalu pa pričakujemo tudi navodila civilne zaščite, kdaj in kje se bodo začela zbiranja različnih stvari in pripomočkov, ki jih bodo ljudje na prizadetih območjih najbolj potrebovali. Iskrena hvala vsem, ki ste že in še boste pomagali svojim rojakom v stiski," je zaključil.

Prek aplikacije Poplave 2023 pomoč ponudilo že več kot 10.000 ljudi

Prek v ponedeljek popoldne vzpostavljene aplikacije Poplave 2023 je pripravljenost pomagati izrazilo že več kot 10.000 ljudi, številka pa raste iz minute v minuto. Trenutno uprava za zaščito in reševanje povprašuje zlasti po storitvah in materialu za popravilo objektov, cest in druge infrastrukture, je razvidno iz aplikacije.

Ob prijavi v aplikacijo ta uporabniku ponudi nabor storitev in materialnih dobrin, ki jih potrebujejo na v ujmi prizadetih območjih. Tako trenutno najbolj povprašujejo po izvajanju prevozov oseb in materiala, tudi z mehanizacijo in kamioni ter po traktorski pomoči. Prav tako potrebujejo pomoč pri izvajanju gradbenih in mehanskih del, izvajanju ali popravilih vodovodnih, električnih in plinskih inštalacij, montaži ogrevalnih teles.

Na seznamu storitev, po katerih povprašujejo, so še slikopleskarska dela, parketarstvo oziroma polaganje talnih oblog, zidarstvo, postavljanje montažnih sten, krovstvo, tesarstvo, fasaderstvo, mizarstvo, kovinarstvo, pa tudi ključavničarstvo in varovanje premoženja prizadetih območij ter storitev snemanja z dronom. Potrebe se pojavljajo po postavljanju WC kabin.

Pri gradbenih in mehanskih delih potrebujejo tako delavce kot vodje operative, tehnike in inženirje. Potrebujejo tudi strokovno pomoč geologov, strokovnjakov za oceno varnosti mostov. Pomoč potrebujejo osebe s posebnimi potrebami, prav tako povprašujejo po pomoči na kmetiji.

Na prizadetih območjih potrebujejo material za gradnjo, gorivo, kmetijsko in gozdarsko opremo, stroje in orodja, zaščitno delovno opremo in material za pomoč kmetom. Ponudnik pomoči lahko material odda ali posodi. Prek aplikacije lahko pomoč ponudijo tudi prostovoljci, lahko se prijavi tudi skupina.

Pomoč zbirajo tudi Slovenci v Italiji

Pomoč za prizadete v vodni ujmi, ki je minuli konec tedna prizadela Slovenijo, zbirajo tudi Slovenci v Italiji. Akcije zbiranja pomoči med drugim potekajo v občini Devin-Nabrežina in v Barkovljah, organizirajo pa jih tudi mediji in organizacije Slovencev v Italiji, piše Primorski dnevnik na svoji spletni strani.

Pred stavbo občine v Nabrežini bodo prostovoljci zbirali ustekleničeno vodo, pakirano hrano, čistila, plenice in higienske pripomočke, metle, krpe ter rokavice vsak dan do petka med 9. in 13. uro. Občina Zgonik pa bo v sodelovanju s civilno zaščito prizadetim občinam v Sloveniji dostavila vodo in pripomočke, ki so jih zbrali lani v času požarov na Krasu.

Svojo akcijo organizira tudi Mladinski krožek Barkovlje, ki bo v več barih in knjižnicah na Tržaškem zbiral denar, ki ga bodo nakazali na račun Rdečega križa Slovenije. V barih na Proseku, v Nabrežini in na Opčinah bo sredstva mogoče darovati do sobote, v knjižnicah pa do petka. Solidarnostno akcijo pripravljajo tudi mediji in organizacije Slovencev v Italiji, še piše Primorski dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  08 .08. 2023 ob  16: 02
13
... lepa gesta, pohvale vredno, "respect" ...
Fošina |  08 .08. 2023 ob  10: 52
29
Dobra ideja, moram pohvalit.