OB TRENUTNEM TRENDU BI DODATNO SPROŠČANJE UKREPOV DOČAKALI ŠELE ČEZ NEKAJ MESECEV: Imamo v Sloveniji bolj kužen "slovenski sev"?

Slovenija

Po analizah Instituta Jožef Stefan epidemija koronavirusa zelo počasi upada. Reprodukcijsko število znaša približno 0,95, kar pomeni, da ena pozitivna oseba okuži manj kot eno osebo. Pritisk na bolnišnice se znižuje, kar raziskovalci instituta pripisujejo cepljenju rizičnih skupin. A novi, bolj kužen sev naj bi postal dominanten sredi marca, s tem pa se bodo krivulje spet obrnile navzgor. Možno pa je tudi, da imamo v Sloveniji bolj kužen "slovenski sev".

Kot prikazuje analiza Instituta Jožef Stefan (IJS), je tedensko povprečje dnevno potrjenih okužb na včerajšnji dan znašalo 1232. Najboljša oblika obvladovanja epidemije bi bilo natančno spremljanje stikov okuženih oseb s strani epidemiologov, a to bo možno šele, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. "Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 1232 in ocenjeno reprodukcijsko število 0,95, bi lahko to stanje dosegli šele v nekaj mesecih," pravijo raziskovalci instituta.

Trenutno smo sicer v fazi, ko počasi upada število dnevno pozitivnih oseb, starejših od 65 let, manj zasedene pa so tudi bolnišnice. Raziskovalci IJS ocenjujejo, da se vsakih pet dni prekuži približno en odstotek populacije. Kljub temu pa reprodukcijsko število pada zelo počasi. Kaj je krivo? Naraščanje novega, bolj kužnega seva.

Okužen že približno vsak 30. Slovenec

Po ocenah IJS se je v prvem, spomladanskem valu koronavirusa okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu je bilo okuženega približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni, da je imel koronavirus približno vsak 300. Slovenec. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra četrtina prebivalstva, trenutno pa je okužen približno vsak 30. Slovenec.

Z marcem prihaja tretji val? 

Raziskovalci IJS so predvidevanja pripravili na podlagi predpostavk, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na 0,95, da je imunih prebivalcev 4-krat toliko kot potrjeno okuženih ter da je v državi trenutno prisoten običajen sev in ne npr. kakšen zelo kužen slovenski sev.

"Nakazuje se, da bo novi, bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor," pravijo na IJS. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. 

Kdaj lahko pričakujemo sproščanje ukrepov po fazah?

Slovenija se trenutno nahaja v rdeči fazi. Za prehod v oranžno fazo morata tako sedemdnevno število okužb kot število hospitaliziranih covidnih bolnikov pasti pod 1000. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli šele čez nekaj mesecev," pravijo na IJS. Nakazuje se namreč, da bo novi, bolj kužen sev postal dominanten sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor – torej še preden bomo uspeli priti v oranžno fazo.

Ob tem raziskovalci sicer opozarjajo, da so negotovosti teh ocen velike: "Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, ne bomo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike."

Na IJS še ocenjujejo, da vpliv cepljenja na dinamiko epidemije ne bo opazen oziroma bo le malo opazen vse, dokler ne bo precepljenih vsaj 10 odstotkov populacije, kar pomeni več kot 200.000 Slovencev. "Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni (redno zračimo zaprte prostore, na javnih mestih uporabljamo zaščitno masko, vzdržujemo socialno distanco, umivamo/razkužujemo roke, uporabljamo aplikacijo #OstaniZdrav in o simptomih obveščamo svoje stike), saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo število okuženih oseb na raven, ko bo lahko učinkovito začela delovati epidemiološka služba," navajajo.

Ker se v trenutni fazi cepi večinoma rizične skupine, pa je pričakovati zmanjšanje pritiska na bolnišnice in tudi manj smrti zaradi koronavirusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .02. 2021 ob  18: 31
zelo nevaren za ljudi in državo je slovenskivladni sev