NOVOST NA OBALI: Psihoterapevtska skupina za obsesivno-kompulzivno motnjo

Koper

V Kopru bo zaživela psihoterapevtska skupina za osebe z obsesivno-kompulzivno motnjo (OKM). Odpira jo društvo DAM v sodelovanju z Ambulanto Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani.

OKM je duševna motnja, o kateri se malo govori, čeprav se pogosto pojavlja. Raziskave kažejo, da 2,5 odstotka populacije vsaj enkrat v življenju izpolni kriterije za diagnozo OKM. O njej je sicer malo znanega, saj osebe, ki se spopadajo z obsesivnim in kompulzivnim vedenjem, redko poiščejo strokovno pomoč. Mnogokrat zaradi strahu in sramu o znakih OKM ne spregovorijo niti z najbližjimi.

Motnjo lahko opišemo kot skupek vsiljivih, neprijetnih misli ali obsesij, ki jih pogosto spremljajo ponavljajoča dejanja oziroma rituali – strokovno jim rečejo kompulzije. Oseba z OKM lahko denimo občuti pretiran strah pred okužbo ali onesnaženjem, zaradi česar si tudi po več ur umiva roke. Nekdo drugi bo porabil več ur za preverjanje, ali so vsa vrata in okna v stanovanju zaprta, ali so izključeni električni aparati.

Nekdo se panično boji za svojega bližnjega in bo v mislih znova in znova ponavljal določene stavke. Drugi bo izvajal rituale v strahu, da je razžalil Boga.

Za OKM je značilno tudi iskanje perfekcionizma in simetričnosti, ko nekdo na primer zlaga knjige natanko 1,5 centimetra od roba knjižne police. Osebe z motnjo pa si lahko skušajo tudi zagotoviti vsaj navidezno varnost s kopičenjem stvari ali podatkov. Njihov dom je nakopičen s stvarmi, tako da prostori niso več uporabni, za kar so namenjeni.

Vsi imamo občasno znake OKM, kar je povsem običajno. Pri ugotavljanju, ali gre za motnjo OKM pa je potrebno ugotoviti, kakšne težave povzročajo osebi simptomi v vsakdanjem življenju, koliko časa porabi na dan za obsesije in/ali kompulzije ter kako hudo stisko ji tovrstni znaki povzročajo.

Potreba po zdravljenju nastopi, ko znaki OKM osebi onemogočajo običajno funkcioniranje ali ji povzročajo hudo trpljenje. V tem primeru je potrebno obiskati osebnega zdravnika in psihiatra, ki oceni stanje in postavi diagnozo. Zdravljenje poteka s psihoterapijo, ki jo v izjemno hudih oblikah spremlja tudi uživanje zdravil. Blažje oblike OKM se lahko zdravijo tudi prek skupin za samopomoč ali forumov.

Skupino v Kopru bo vodila specializantka psihoterapije Maja Bertok (SFU Ljubljana). Srečanja bodo potekala v prostorih KS Žusterna (Dolga reber 5) ob sredah med 18.00 in 19.30. Za prijavo pokličite na tel. št. 031 293 054 ali pišite na psihoterapija.majabertok@gmail.com.

Več informacij o skupini najdete na tej povezavi.

Deli novico:

@ |  15 .12. 2016 ob  15: 24
:-)

po mojem pa ni omejen - pač pa le "malo preveč" neomejen ! ... potem ga pa nosi, nosi in trosi ........................... :-))
Res si omejen... |  15 .12. 2016 ob  13: 03
... in to bibličnih razsežnosti.
Zbudite se! Iz Razodetja Biblija: |  15 .12. 2016 ob  06: 15
-1
Znanost ne bo rešila čLOVEkovih težav, kvečjemu bo povzročila njegov propad. TUDI TAKO NI ZA PRIČAKOVATI, DA BODO SVETOVNI PSIhiatri IN PSIhologi PRENOVILI čLOVEkovo mišljenje. Prav tako ni za pričakovati, da se bo ustanovila ena mednarodna policija, ki bi delala varnost in mir. Rešitev je samo tisočletno Božje kraljestvo pod vladavino Jezusa Kristusa! Odprite oči. Spreobrnite se brezbožniki, ne biti Satanovi sužnji, lutke. Ne poslušat Adi >Smolarja: Je treba delat, ne pa okol ga srat... Ladja tone. Pričnite plavati. The times they are a-changing (Bob Dylan).
@@jack |  15 .12. 2016 ob  02: 17
Ni kaj pomagat Jurčičeva. Sami norci na Obali kar naenkrat. Ene normalne osebe. Je rekel pokojni primarij lj. psihiatrične ustanove Slavko Ziherl po Tv-ju v oddaji Zasvojenost s seksom, ko ga je novinarka vprašala, če je normalno potem po seksu. Pa je odgovoril: Normalen, ni pravi izraz, ker mi se ne ljubimo na normo ter dodal Hvala Bogu', kajti v njegovih letih je treba seksat zaradi prostate. In vi Hrastoveljski mrtvaški ples, s kom seksate? Z boleznijo, shizofrenijo? Ali pa, kaj je ljubezen sploh, opice darvinistične?
@@jack kennedy |  15 .12. 2016 ob  02: 06
Ti pa kar rabiš je samo malo pameti. PSI hiater idiotski, ki ne ve zase. Bodi malo avtokritičen, kaj samo kritiziraš, niče ateistični?
Costa |  14 .12. 2016 ob  23: 58
Ja zame je pa še vedno istra in ne obala
@ |  14 .12. 2016 ob  21: 04
he he, saj verjetno niti ne zanika, da je "psihiatrična stranka" ... a vendar : mnogo tega, kar piše, je tudi po mojem mnenju dosti bliže resnici, kot pa bi si marsikateri upali ali želeli priznati ! ...
@jack |  14 .12. 2016 ob  19: 16
-1
tebi ne more pomagat nobena skupina, ti rabiš doživljenjsko hospitalizacijo na psihiatriji.
Jack Nicholson-Let nad kukavičjim gnezdom-film |  14 .12. 2016 ob  16: 23
Vse duševne bolezni-shizofrenijo, manično depresivno blodnjavost, obsesije in kompulzije, tesnobo, psihopatijo povzročajo zli duhovi-demoni s Satanom-bogom in vladarjem tega sveta- na "čelu". Ta nevidni vladar povzroči najprej psihično motnjo, zatem pa fizično-rak predvsem, spolne bolezni in posledično do smrti, če ne verjameš v Boga Jezusa Kristusa. Greš v neobstoj tudi v onostranstvu. Ni, za se igrat z zlimi silami. Ne biti satanisti.!!
QRS |  14 .12. 2016 ob  16: 11
ma ja, ajde, naj ti bo : če posamezna časovna "insaponiranja" skupaj sešteješ... pa morda včasih res doseže par ur na dan ?... :-)
QRS |  14 .12. 2016 ob  16: 08
... zaradi česar si tudi po več ur umiva roke.

__________________________________________

- slednje sploh ni res !! Ker je res le to, da si po večX na dan umivajo roke .. ( to večX pa pomeni : tudi do 100X na dan ! ... ) ; khm, morda pa tudi in celo ponoči ? ?... ;-))