NOVO ŽARIŠČE OKUŽB V WUHANU? V enem tednu testirali 11 milijonov prebivalcev; toliko jih je bilo pozitivnih

Svet

V kitajski metropoli Wuhan, kjer se je spet pojavil novi koronavirus, so v manj kot tednu dni zaključili testiranje vseh 11 milijonov prebivalcev. Do sobote so odkrili 37 lokalnih prenosov okužbe in 41 lokalnih asimptomatskih prenašalcev novega koronavirusa, je sporočil visoki predstavnik oblasti Li Tao.

V Wuhanu, ki velja za izvor novega koronavirusa, se je prejšnji teden po več kot letu dni brez virusa pojavilo novo žarišče okužb, nakar so se odločili za testiranje vseh prebivalcev. To so začeli izvajati v torek, zaključili pa v nedeljo.

Kot je na nedeljski novinarski konferenci pojasnil Li, so s testiranjem pokrili praktično vse prebivalce te metropole. Testirali niso zgolj otrok, mlajših od šestih let, in študentov, ki so na poletnih počitnicah, je pojasnil.

Pri testiranju je sodelovalo 28.000 zdravstvenih delavcev, ki so teste izvajali na približno 2800 mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koronavirus so po domnevah oblasti v Wuhan prinesli delavci iz drugih regij. Pred tem so v mestu uspešno omejili širjenje virusa in bili uradno brez zabeleženih okužb praktično leto dni.

Čeprav se je virus prvotno začel širiti na Kitajskem, je ta po uradnih navedbah širjenje okužb učinkovito zatrla, življenje pa se je bolj ali manj vrnilo v normalo. Pojavljali so se posamezni izbruhi, ki pa so jih Kitajci uspešno omejili, tudi z množičnim testiranjem milijonov prebivalcev in odrejanjem zaprtja javnega življenja za celotna mesta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
en iz raje |  09 .08. 2021 ob  16: 09
Pri nas se v šestih dneh ne bi zmogli zmeniti niti kje bi imeli sestanek, kjer bi bilo govora o temu.