NOVE UGOTOVITVE: To je cepivo, ki je najbolj učinkovito proti covidu-19

Svet

Študija treh cepiv proti covidu-19, ki so odobrena za uporabo v ZDA, je ugotovila, da pred hudim potekom bolezni in hospitalizacijo najbolj ščiti cepivo Moderne. Študijo cepiv Moderne, Pfizerja ter Johnson & Johnsona je izvedel ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Svetovalci za cepiva pri ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) pa so v petek priporočili uporabo poživitvenega odmerka Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 za starejše od 65 let in za tiste z visokim tveganjem za težji potek bolezni. Niso pa podprli uporabe poživitvenega odmerka za vse starejše od 16 let.

Cepivo Moderne je 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covida-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnson & Johnsona pa 71-odstotno.

Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imeli oslabljenega imunskega sistema. CDC je ob tem zatrdil, da je študija dokazala, da so vsa tri cepiva učinkovita pri preprečevanju hospitalizacij.

Razlika v učinkovitosti med cepivoma Moderne in Pfizerja bi lahko bila v tem, da ima cepivo Moderne več tako imenovane mRNA, to je genetskega materiala, ki spodbuja imunski sistem. Lahko bi bila tudi v dejstvu, da se z drugim odmerkom Moderne čaka štiri tedne po prvem, s Pfizerjevim pa do tri tedne. Lahko pa je tudi v razlikah med študijskimi skupinami, ki so dobile eno ali drugo ali tretje cepivo.

Pfizerjevo cepivo je 91-odstotno učinkovito 14 do 120 dni po drugem odmerku, po 120 dneh pa usahne na 77 odstotkov. Učinkovitost cepiva Moderna se je v istem časovnem obdobju zmanjšala za le en odstotek.

V okviru študije so znanstveniki na 100 prostovoljcih analizirali tudi ravni različnih vrst protiteles, ki jih zagotovijo različna cepiva.

V ZDA priporočilo za tretji odmerek Pfizerjevega cepiva za starejše od 65 let

Tretji, poživitveni odmerek, je FDA priporočila šest mesecev po drugem odmerku Pfizerjevega cepiva. Svetovalci so izrazili dvom o varnosti tretjega odmerka cepiva pri vseh osebah, starejših od 16 let, predvsem pri mlajših, ker o varnosti in dolgoročnih učinkih poživitvenega odmerka še ni na voljo dovolj podatkov.

Vlada predsednika Joeja Bidna je že pred tem napovedala, da naj bi po 20. septembru v ZDA začeli cepiti s poživitvenim odmerkom, če ga bosta odobrila FDA in Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Svetovalci FDA so za osebe z velikim tveganjem za hud potek bolezni covid-19 soglasno priporočili poživitveni odmerek. Strinjali so se tudi, da naj bi ga prejeli tudi zdravstveni delavci.

Višji podpredsednik za klinične raziskave cepiv in razvoj pri Pfizerju William Gruber je med razpravo poudaril, da so številne študije pokazale, da se imunost po cepljenju lahko zmanjša, poživitveni odmerki pa jo obnovijo in to na višjo raven kot prej. Osebe, ki so prejele tretji odmerek, niso imele nič več stranskih učinkov kot po prvih dveh odmerkih, je dejal.

Gruber je izpostavil, da dva odmerka Pfizerjevega cepiva še vedno dobro ščitita pred boleznijo, hospitalizacijami in smrtjo, vendar se to lahko spremeni. Pfizer se je pri prošnji za odobritev tretjega odmerka zanašal na raziskave v Izraelu, kjer so se okužili tudi cepljeni ljudje. Izraelski raziskovalci trdijo, da je poživitveni odmerek preprečil številne hospitalizacije.

Namestnik direktorja Urada za raziskave cepiv pri FDA Phil Krause pa je poudaril, da Pfizer uporablja podatke, ki jih strokovnjaki niso pregledali. Krause je med tistimi, ki menijo, da je za poživitvene odmerke še prezgodaj. Opozarja, da so se študije Pfizerja preveč zanašale le na meritve protiteles, niso pa pregledale drugih pomembnih vidikov odziva imunskega sistema. Profesor pediatrije Cody Meissner je menil, da ni niti najmanj jasno, da bodo poživitveni odmerek potrebovali vsi cepljeni.

FDA je znova potrdila, da cepiva proizvajalcev Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson še vedno zagotavljajo zaščito pred resnim obolenjem, hospitalizacijo in smrtjo, čeprav se prisotnost protiteles sčasoma zmanjša.

Ob različnih mnenjih je bil na koncu sprejet kompromis, in sicer so poživitveni odmerek priporočili za najbolj ranljive in za starejše od 65 let, vendar mora to odločitev potrditi še CDC. Tretji odmerek je sicer odobren v izjemnih primerih za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  19 .09. 2021 ob  08: 37
-3
Grozno pokvarjeno! S takimi clanki hocejo pocepit se nekaj dvomljivih revezev, ki naj bi izbrali najmanjsi strup med vsemi strupi! Ma noro, Kljukec in ekipa, v kaj ste se zapletli?