NOV SVEŽENJ PREDLOGOV EVROPSKE KOMISIJE: "Cepljenje ni tekma med državami, temveč tekma s časom"

Svet

Članice EU naj do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov odraslih prebivalcev, je včeraj pozvala Evropska komisija v novem svežnju predlogov v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki so osredotočeni na pospešitev cepljenja. Do marca naj bi cepili najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let ter zdravstvenih in socialnih delavcev.

Na pozive h konkretnejši opredelitvi časovnega okvira "do poletja" je podpredsednik komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas dejal: "Poletje se začne 1. junija in konča 31. avgusta. To je preprosto." Sicer je nakazal, da se uresničitev cilja pričakuje v tem obdobju.

Ob tem je zatrdil, da sta omenjena konkretna cilja izvedljiva, saj se ob koncu prvega četrtletja tega leta pričakuje, da bo v Evropi na voljo že precejšnja količina odmerkov cepiv.

Komisija je članice pozvala tudi k nadgradnji strategij za testiranje, upoštevajoč nove seve virusa. Članice naj nujno okrepijo genomsko sekvenciranje, tako da bodo analizirale najmanj pet odstotkov ali raje deset odstotkov pozitivnih testov na covid-19. Sedaj je ta delež pod enim odstotkom, kar ni dovolj za prepoznavanje razvoja sevov virusa ali pojava novih mutacij, poudarjajo v komisiji.

Ob tem komisija še naprej poziva, naj se spoštuje socialno distanciranje, omejuje socialne stike, usklajuje omejitve potovanj ter krepi testiranje in sledenje stikom. Še naprej odsvetujejo nenujna potovanja, a obenem svari pred splošnimi prepovedmi potovanj.

Komisija predlaga tudi vzpostavitev mehanizma, ki bi omogočil delitev rezerviranih 2,3 milijarde odmerkov cepiv s partnerskimi državami s poudarkom na Zahodnem Balkanu, vzhodnih in južnih sosedah ter Afriki. Ob tem države na Zahodnem Balkanu poziva k "še nekaj tednom strateškega potrpljenja". Cilj EU je, da zagotovi cepiva za vse zdravstvene delavce v regiji.

"Dosegli smo točko, ko lahko vidimo konec pandemije, ne moremo ga pa še doseči," je stanje ponazoril Schinas. "Potrebujemo stalen in hiter proces cepljenja. Cepljenje ni tekma med državami, temveč tekma s časom," je še poudaril ob predstavitvi novih predlogov, o katerih bodo v četrtek na virtualnem zasedanju razpravljali voditelji članic EU.

Komisarka za zdravje Stella Kiriakides pa je ob predstavitvi predlogov za preprečitev oziroma zajezitev tretjega vala pandemije opozorila, da bodo prihodnji tedni polni velikih izzivov, ki jih lahko unija premaga samo z enotnostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija