NIČ VEČ ZLORAB S PARKIRNIMI ABONMAJI V PIRANU: To je nov način preverjanja!

Piran

Sedanji sistem parkirnih abonmajev v Piranu dovoljuje zlorabe, poleg tega imajo nekateri uporabniki pravico do abonmaja, čeprav sploh ne živijo v mestu, ugotavljajo v Okolju Piran. Zato bodo šli v spremembo načina prehoda mimo zapornic in spremenili način ugotavljanja upravičenosti do abonmajev.

Nezadovoljstvo nad trenutno ureditvijo parkiranja v Piranu so že pred časom izrazili v Civilni iniciativi Piran, kjer so opozorili, da je parkirni režim izrazito nenaklonjen dejansko v Piranu živečim družinam.

V komunalnem podjetju Okolje Piran so za STA priznali, da ima sedanji parkirni režim dve glavni pomanjkljivosti. Sistem temelji na uporabi abonmajske kartice, ki jo je moč posojati, kar dovoljuje zlorabe. Poleg tega je eden od pogojev za pridobitev t.i. modrega abonmaja, ki daje pravico parkiranja v mestu, prijavljeno stalno prebivališče v mestu. Nekateri uporabniki imajo zaradi pravice do abonmaja prijavljeno stalno prebivališče v Piranu, čeprav tam sploh ne živijo.

V Okolju Piran bodo zato spremenili način prehoda mimo zapornic, tako da bodo upravičenci skozi zapornice lahko prehajali na podlagi odčitane registrske številke vozila. "S tem bomo preprečili, da bi upravičenci (kot sedaj) lahko svoj medij za vstop skozi zapornice posojali drugim," so poudarili v komunalnem podjetju.

Gre za ukrep tehnične narave, pri čemer lahko sistem prilagodijo do pomladi. Sistem sicer že razvijajo in bo kmalu v fazi testiranja, napovedujejo v Okolju.

Drugi ukrep pa bo sprememba ugotavljanja upravičenosti do abonmaja, pri čemer mora biti pogoj za pridobitev modrega abonmaja dejansko bivanje v mestu, kar se lahko ugotavlja skozi uporabo prehoda skozi zapornice. "Če nekdo prehaja skozi zapornice vse leto, je dejansko prebivalec mesta. Če pa prehaja preko zapornic npr. samo v poletnem času ali med prazniki, zagotovo ni prebivalec mesta," so prepričani.

Za uresničitev tega ukrepa je sicer potrebna sprememba občinskega odloka o cestno prometni ureditvi. V Okolju Piran napovedujejo, da bodo z dejavnostmi, povezanimi s spremembo omenjenega odloka, pričeli v kratkem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hhelena |  19 .09. 2019 ob  05: 25
Neumnost. Nekateri uporabljamo avto občasno, včasih ga imamo na parkirišču, včasih v garaži, včasih parkiramo izven možnosti kontrole na rampah, pa to ne pomeni, da nismo prebivalci Pirana. Sploh pa - po zakonu je občan določene občine vsakdo, ki ima v občini prijavljeno stalno bivališče. Če se s tem ne strinjate, pač ne sprejmite dajatev "sumljivih" meščanov! (celoletnih prispevkov za: kanalizacijo, vodo, smeti, zemljiški prispevek, dohodnino.....).
Se bojim, da si bo občina s takimi zamislimi samo nakopala stroške s tožbami in odškodninami!
ALP |  15 .09. 2019 ob  22: 54
Preverjanje registracije podpiram, glede štetja vhodov je za tiste, ki pretežno parkiramo na Korpusovi ulici in tu pa tam gremo čez rampo malce vprašljivo..