SPITE PET UR NA NOČ ALI MANJ? Tveganje za srčni infarkt poskoči za kar 52 odstotkov!

Trendi

Pri nespečnih ljudeh obstaja večje tveganje, da doživijo srčni zastoj oziroma infarkt, je pokazala študija, v kateri je sodelovalo pol milijona ljudi. Znanstveniki so ugotovili, da se je tveganje pri njih povečalo skoraj za petino, poroča Daily mail. Spanec je bistvenega pomena, saj omogoča, da se organi v času spanja regenerirajo.

Študijo so opravili na Kitajskem, kjer zaradi nespečnosti trpi že vsak tretji odrasel človek. Kvaliteten spanec je zelo pomemben, saj se po njem počutimo sproščeni in polni energije, opozarjajo strokovnjaki. Med spanjem damo možnost predvsem imunskemu in kardiovaskularnemu sistemu, da si odpočijeta in se regenerirata. Zaradi pomanjkanja spanja nastopijo težave s povišanim krvnim tlakom, spremeni pa se tudi delovanje metabolizma. To pa sta dejavnika, ki vplivata na razvoj srčno-žilnih bolezni.

Raziskava je trajala deset let. Ljudje, ki so v njej sodelovali, v preteklosti niso imeli težav s srcem. So pa imeli težave s tem, da so zvečer težko zaspali, ponoči so se zbujali oziroma so se zbudili prezgodaj vsaj trikrat tedensko, prav tako so zaradi neprespanosti imeli čez dan težave s koncentracijo. V študiji je sodelovalo natanko 480.000 ljudi in v desetih letih jih je 130.032 doživelo možgansko kapsrčni infarkt ali pa katero od bolezni srca in ožilja.

Raziskovalci so upoštevali tudi druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na razvoj možganske kapi ali srčne bolezni, kot so uživanje alkohola, kajenje in telesna aktivnost. Pri ljudeh, ki so se zbudili ponoči in niso mogli več zaspati, se je tveganje povečalo za sedem odstotkov. Pri ljudeh, ki so imeli čez dan težave s koncentracijo, se je tveganje povečalo za 13 odstotkov.

Kot je povedal avtor študije Liming Li z Univerze v Pekingu, rezultati kažejo, da bi lahko s pravočasnim ukrepanjem zmanjšali število možganskih kapi, srčnih infarktov in drugih bolezni.

Povezava med simptomi nespečnosti in srčno-žilnimi boleznimi je bila še bolj očitna pri mlajših odraslih in pri ljudeh, ki na začetku študije niso imeli visokega krvnega tlaka, piše revija Neurology.

Kitajska študija še zdaleč ni edina, ki je dokazala povezavo med nespečnostjo in srčno-žilnimi boleznimi. Prejšnji mesec so znanstveniki z Univerze v Koloradu ugotovili, da je pri ljudeh, ki ne spijo več kot pet ur na noč, za 52 odstotkov večje tveganje za srčni infarkt. Španski Nacionalni center za kardiovaskularne raziskave iz Madrida je januarja objavil študijo, ki je pokazala, da je manj kot šest ur spanja povečalo tveganje za srčno-žilne bolezni za 35 odstotkov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija