NESIGURNO JE VOZILA PROTI ČRNEMU KALU: Nevarno početje bi jo lahko drago stalo

Kronika

Včeraj zvečer so koprski policisti dobili obvestilo, da osebni avto vozi zelo nesigurno. Policisti so vozilo ustavili v Črnem Kalu in voznici izdali plačilni nalog zaradi uporabe telefona med vožnjo, ki je zelo verjetno botroval nesigurni vožnji.

Pozornost  od dogajanja na cesti največkrat odvrača ravno telefoniranje med vožnjo, dogaja pa se še, da vozniki – med kršitelji najdejo tudi kolesarje – pišejo SMS sporočila, iščejo informacije na spletu, objavljajo 'selfije', se snemajo in podobno, opisujejo na PU Koper. 

"Takšno ravnanje ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost, predvsem v smislu zbranosti in pozornosti udeleženca na ključne informacije iz okolja. Gre za odsotnost zaznavanja v času in na razdalji, ko se ti vozniki vozijo mimo drugih vozil ali se srečujejo s pešci," so opozorili na Policijski upravi (PU) Koper. Kako zelo so vozniki odsotni, je odvisno od načina uporabe telefona, a že njegova samo 15-sekundna raba pomeni, da za volanom vsaj toliko časa ni nikogar, ki bi lahko pravočasno reagiral na nevarnost, so poudarili.

"Teh 15 sekund v razdalji pri 50 km/h pomeni približno 200 metrov vožnje, pri višjih hitrostih pa še bistveno več," svarijo policisti, ki opozorjajo še na dejstvo, da zmanjšana koncentracija voznika pomeni tudi bistveno večje tveganje za nastanek prometne nesreče, taka vožnja pa je primerljiva z vožnjo pod vplivom alkohola. Zato svetujejo, naj se med vožnjo ne uporablja telefonov in drugih naprav. Če se telefoniranju vozniki ne morejo izogniti, naj to počnejo z uporabo naprave, ki omogoča prostoročno telefoniranje ali ustavijo vozilo in vožnjo nadaljujejo po končanem klicu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .05. 2019 ob  15: 16
Kazen za telefoniranje med vožnjo 3000€ in ponovno opravljanje vozniškega .