NEODVISNI OBALNI RADIO V TOMOSOVEM BLOKU: "Malo smo nori, da smo se lotili tako resnega projekta" (FOTO)

Koper

Že pred leti je vzniknila ideja o neodvisnem obalnem radiu, ki je sčasoma postal resničnost. Projekt ni več le slišan temveč tudi viden, saj je ekipa, ki radio ustvarja, začasne prostore dobila v prenovljenem Tomosovem bloku v Kopru, od koder so minuli vikend prvič oddajali v živo. Kot pravi Toni Bračanov, s katerim smo se pogovarjali o projektu, je Neodvisni obalni radio (NOR) del tretjega medijskega sektorja, poleg javnega in komercialnega. Njihovo poslanstvo je biti medijska platforma za civilno (lokalno) družbo, želijo pa si, da bi NOR postal stalnica v lokalnem medijskem prostoru.

Kdaj ste začeli s projektom in od kod ideja za tovrsten radio?

Projekt smo začeli razvijat znotraj Ustvarjalne platforme Inde, v sklopu tedanje Medijske platforme Inde. Prostori Indeja so šli, mi pa smo nadaljevali s projektom radia. Ideja izhaja iz potrebe po tovrstnem mediju v našem okolju. To pomeni velik izbor raznolike glasbe ter drugačen pristop pri podajanju informacij. Velikokrat nas označujejo za alter radio, ampak mi se ne ukvarjamo s temi oznakami. Delamo, kar živimo in mislimo.

Kaj pravzaprav je Neodvisni obalni radio oziroma kaj v tem primeru pomeni neodvisni?

Neodvisni obalni radio je skupnostni neprofitni radio. Za enkrat še spletni. Smo del t.i. tretjega medijskega sektorja, poleg nacionalnega in komercialnega medijskega sektorja. V tem primeru neodvisno pomeni, da smo nori, da smo se lotili tako resnega projekta.

Toni Bračanov (na fotografiji desno) v pogovoru z dr. Tončijem A. Kuzmaničem v novih prostorih Tomosovega bloka.

Kakšna je uredniška politika v smislu tematik, ki jih pokrivate?

V bistvu se NOR razvija in nadgrajuje sproti. Smo živ organizem, ki se razvija organsko in spreminja svojo obliko. Tako, da nimamo še trdne uredniške politike, razen tiste, ki je zakonsko predpisana. To pomeni, da ne smemo širiti sovraštva in rušiti ustavne ureditve Republike Slovenije, žal (smeh). Sicer smo po konceptu skupnostni radio, torej je skupnost tista, ki ustvarja vsebine. Za enkrat se večinoma vrti glasba, ampak se nam nabor vsebin povečuje. Imamo deset produkcijskih oddaj oziroma rubrik in enkrat na mesec imamo par urno oddajanje v živo z vsebinami, ki jih vnaprej pripravimo. Gostimo aktivne ljudi iz lokalnega okolja, ker načeloma je to naše poslanstvo. Biti medijska platforma za civilno družbo.

S kakšnimi izzivi se soočate?

Skoraj vse nam je izziv. Projekt smo začeli entuziastično, brez nekega predznanja na radijskem in medijskem področju. Tako smo morali dosti časa vložiti v pridobivanje znanja in izkušenj. Zdaj se je že nekaj nabralo, ampak je konstanten proces učenja in nadgrajevanja.

Konec tedna ste prvič oddajali iz Avtomatik Delovišča v Tomosovem bloku.

V bistvu naš radijski studio spravimo v malo večjo potovalko. Prej smo oddajali iz različnih koncev. Pri ljudeh doma, na prireditvah in v prostorih raznih organizacij. Kar bomo še naprej delali, ker ima to poseben čar in ker nam je pomembno biti na terenu v neposrednem stiku s skupnostjo. Ampak lastni prostori nam veliko pomenijo in so nujno potrebni. Tako, da se zahvaljujemo podjetju CGP in Petru Cesarju iz biroja arhitektura 2211, da so nam dali prostor v začasno uporabo, ter seveda društvu KUD C3, da so nas povabili k sodelovanju glede začasne uporabe prostora.

Kako se projekt financira?

Projekt se večinoma financira z dobro voljo in prostovoljnim delom. Nekaj malega dobimo donacij. Preko razpisa Mestne občine Koper in Centra mladih Koper smo dobili nekaj malega. Nekaj malega dobimo z izvajanjem storitve snemanja in postprodukcije. Naročila dobivamo s strani nevladnih organizacij, ki podpirajo naše delovanje. Pač tega je res malo, mogoče vse skupaj okoli tri tisoč evrov. Smo pa letos v partnerstvu z Radiem Študent in Mariborskim radiem študent pridobili sredstva iz razpisa Ministrstva za Javno upravno za profesionalizacijo NVO sektorja, za eno zaposlitev. To je za nas kar preskok.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Še naprej bomo razvijali radio. Dosti je še za narediti. Nismo še na cilju, ki smo si ga zadali, se pa vedno bolj približujemo. Želimo si, da bi NOR postal stalnica v lokalnem medijskem prostoru, ampak pot je še dolga.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .12. 2019 ob  14: 06
-2
Neodvisni !? Malo morgen!