Nemčija z rekordnim številom milijarderjev

Svet

Za nemške superbogataše je bilo leto 2013 zelo uspešno. V državi ni bilo še nikoli toliko milijarderjev, slednji tudi niso še nikoli razpolagali s toliko denarja. Najbogatejši Nemec sicer ostaja ustanovitelj trgovske verige Aldi Karl Albrecht, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Revija Manager Magazin, ki je pripravila lestvico najbogatejših Nemcev, je vrednost premoženja 93-letnika ocenila na 17,8 milijarde evrov. Pri reviji so ob tem ocenili, da Albrecht vrh lestvice najbogatejših v domači državi zaseda najdlje na svetu.

Klan Aldi kraljuje tudi na drugem mestu lestvice. Na njem se je namreč znašla družina Albrechtovega leta 2010 umrlega brata Thea s premoženjem v vrednosti 16 milijard evrov. Na tretjem mestu pa je lastnik trgovske verige Lidl Dieter Schwarz, ki ima pod palcem 13 milijard evrov.

Revija ob tem ugotavlja še, da nemškim superbogatašem evropska kriza ni nič kaj škodila. Premoženje najbogatejše stoterice se je v zadnjih 12 mesecih zvišalo za 5,2 odstotka na rekordno vrednost 336,6 milijarde evrov. Ob tem pa so pri Manager Magazin v Nemčiji našli kar 135 milijarderjev, kar je prav tako rekordno število.

Sicer pa se med prvimi desetimi nahaja še več znanih priimkov, kot so družine Otto, Würth in Oetker ter velika delničarka BMW Susanne Klatten, njen brat Stefan Quandt in njena mati Johanna Quandt.

Med zanimivejšimi imeni na lestvici top 500 dpa izpostavlja še nekdanjega dirkača Formule 1 Michaela Schumacherja, ki se s 650 milijoni evrov uvršča na 178. mesto. Slikar Gerhard Richter, eden najdražjih umetnikov na svetu, je na 253. mestu s premoženjem v vrednosti 450 milijonov evrov. Modni oblikovalec Karl Lagerfeld pa se lahko s 350 milijoni evrov pohvali s 317. mestom.

protestnik |  07 .10. 2013 ob  19: 07
Bogati bodo se bolj bogatejsi, revezi se revnejsi, zaradi tega monopola, dokler ne bo na koncu en clovek si lastil vse ljudi na svetu in jih po mili volju tudi pobil, kot so to nekoc poceli s suznji pac. Tako bo, ce ne bomo ukrepali.