NEMČIJA UKRAJINI NE BO POSLALA BOJNIH LETAL: "To ne sme biti vojna za to, kdo bo poslal največ orožja"

Svet

Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom, je v nedeljo zvečer med obiskom v Čilu dejal nemški kancler Olaf Scholz in zatrdil, da Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Olaf Scholz

"Prispevali smo k temu, da se konflikt ne bi zaostril, saj bi to imelo resne posledice za ves svet, na primer vodilo bi v vojno med Rusijo in državami Nata (...) Prizadevali smo si, doslej nam je uspelo in tako bo tudi v prihodnje," je dejal Scholz.

"Nobena država ne podpira Ukrajine bolj kot Nemčija," je poudaril nemški kancler in spomnil, da je Nemčija "tako kot druge države podpirala Ukrajino s finančno, humanitarno in vojaško pomočjo", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Gre za podporo Ukrajini, za resno razpravo, da bi sprejeli odločitve, ki jih je treba sprejeti, in to ne sme biti vojna za to, kdo bo poslal največ orožja," je poudaril.

Volodimir Zelenski

Potem ko je Nemčija minuli teden odobrila dobavo težkih bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Berlin pozval, naj Kijevu pošlje tudi bojna letala in rakete dolgega dosega. Razprava o tem je po besedah Scholza veliko prezgodnja.

"Nenavadno je, da se ta razprava odvija," je dejal na novinarski konferenci v čilski prestolnici Santiago de Chile in dodal, da se mora razprava o tako pomembnem vprašanju, kot je dobava orožja, osredotočiti na racionalne razloge, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minuli teden so britanski mediji poročali, da dobave bojnih letal Ukrajini ne izključuje Francija. Med obiskom v Londonu je predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud dejal, da mora Pariz "pustiti odprta vsa vrata" in da bo več znanega v prihodnjih tednih.

Thomas Gassilloud

Johnson: "Putin mi je zagrozil z raketnim napadom"

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je izjavil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin v nenavadnem telefonskem pogovoru tik pred napadom Rusije na Ukrajino zagrozil z raketnim napadom. Grožnjo naj bi izrekel po tem, ko mu je Johnson dejal, da bi vojna v Ukrajini pomenila popolno katastrofo. V Kremlju so njegove navedbe označili za laž.

Podrobnosti telefonskega pogovora med britanskim premierjem in ruskim predsednikom razkriva v BBC-jev dokumentarni film Putin vs the West (Putin proti Zahodu), ki govori o Putinovih stikih s svetovnimi voditelji in ki ga bodo na BBC 2 predvajali danes.

Boris Johnson

Johnson naj bi po lastnih besedah Putina opozoril, da bi napad na Ukrajino sprožil zahodne sankcije proti Rusiji in povečanje Natovih sil na ruskih mejah. Rusijo naj bi Johnson od napada želel odvrniti tudi z zagotovili, da se Ukrajina "v bližnji prihodnosti" ne bo pridružila zvezi Nato.

"V nekem trenutku mi je zagrozil in rekel: 'Boris, nočem te prizadeti, vendar bi z raketo potreboval le minuto' ali nekaj podobnega," je dejal Johnson, a dodal, da glede na Putinov sproščen ton meni, da se je ruski predsednik "samo igral z mojimi poskusi, da bi ga pripravil do pogajanj", navaja BBC.

Vladimir Putin

Omenjeni dokumentarni film med drugim razkriva tudi, da je na začetku ruske invazije na Ukrajino 24. februarja lani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poklical Johnsona.

"Zelenski je bil zelo, zelo miren," se v filmu spominja Johnson in dodaja, da je ukrajinskemu predsedniku ponudil pomoč pri evakuaciji na varno. "Te ponudbe ni sprejel. Junaško je ostal na svojem mestu," je poudaril Johnson.

Na Johnsonove izjave so se danes že odzvali v Kremlju, kjer so obtožbe označili za laž. "To, kar je dejal gospod Johnson, ni res. Natančneje, to je laž. (...) Nobenih raketnih groženj ni bilo," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  30 .01. 2023 ob  10: 06
Pa še nekaj: Kdo je razstrelil plinovode Nemčiji - eno od ključnih (civilnih) energetskih infrastruktur v Evropi - se že ve? So to bili sami Rusi ali so bili storilci glavni nemški zavezniki?

ZANIMIVO, nihče več o tem ne govori, nihče se o tem ne sprašuje. Raziskovalnih novinarjev, ki bi se s to temo ukvarjali, kje so?

Razstreljena je bila ena izmed ključnih in med najdražjimi evropskimi gospodarskimi infrastrukturami in nobenega o tem NIČ ne briga?!
Ištrijan |  30 .01. 2023 ob  09: 47
Ja Olaf, tako kot ste zatrjevali da ne boste poslali tankov, tako ne boste poslali letal.....že videno! Dejansko pa boste naredili točno to, kar vam bo senilni Joe ukazal, do črke!
Medtem pa je vaša zunanja ministrica Annalena na ves glas in odkrito izjavlja: »Mi smo v vojni proti Rusiji!« HALO?!?

In mi vsi zaradi takih pokvarjenih, podkupljenih kratkovidnih jastrebov in vojnih hujskačev vsi riskiramo življenja zaradi Zelenskega in Ukrajine, ene najbolj skorumpiraih držav na svetu, ki je poleg vsega še odkrito pronacistično vsmerjena!

Kako se je uspela na kupu zbrat tako nesposobna in tako pokvarjena generacija evropskih politikov?!
magik |  30 .01. 2023 ob  09: 37
11
Vojna v Ukrajini je usmerila pozornost na še eno umazano skrivnost zveze NATO – uporabo streliva z osiromašenim uranom, stranskim proizvodom jedrskih elektrarn.
To strelivo za tanke (tudi Abramse), hitrostrelne topove letal A-10, bombe in še nekatera orožja, NATO rad uporablja v svojih konfliktih po svetu, daleč od meja ZDA. V zadnjih letih še posebej v Iraku, prej tudi v Bosni in Hercegovini leta 1995 in na Kosovu leta 1999.
Da povzroča raka in podobna obolenja je bilo dokazano že s številnimi študijami.
Na nevarnost, da Washington režimu v Kijevu pošlje tudi smrtonosne izstrelke z neselektivnimi posledicami, ki bi povzročali smrt civilistov še dolgo po koncu vojne in zastrupljali rodovitno ukrajinsko zemljo so se odzvali tudi politiki v Rusiji.