NATOVI VOJAKI SE UMIKAJO IZ AFGANISTANA: Tudi Slovenija bo do septembra zaključila z misijo

Svet

Članice zveze Nato, tudi Slovenija, so potrdile skupen umik z ZDA iz Afganistana. Za to so se včeraj zvečer na videokonferenci dogovorili zunanji in obrambni ministri zaveznic. Po načrtih ZDA naj bi se umik iz dežele pod Hindukušem zaključil do 11. septembra, 20 let po terorističnih napadih, ki so privedli do mednarodnega posredovanja.

Ministri članic Nata so v skupni izjavi po včerajšnji videokonferenci ocenili, da so bili cilji, zaradi katerih je Nato leta 2001 odšel v Afganistan, izpolnjeni.

"Leta 2001 so zavezniki prvič v zgodovini Nata uporabili 5. člen washingtonske pogodbe in odšli v Afganistan skupaj z jasnimi cilji - soočiti se z Al Kaido in tistimi, ki so napadli ZDA 11 septembra, in da se prepreči teroristom, da bi uporabljali Afganistan kot zatočišče za napade na nas," so zapisali v izjavi. V dveh desetletjih, ki so sledila, pa so bili ti cilji "tudi z vložkom krvi" doseženi, so ocenili.

Dodali so, da so pred Afganistanom izzivi, za katere vojaška rešitev ni mogoča. Afganistanci morajo sami najti rešitve v mirovnem procesu, ki pa ga bo Nato podpiral, so zagotovili. Umik iz Afganistana ne pomeni, da se zaključujejo tudi odnosi z Afganistanom, ampak novo poglavje, so zapisali v skupni izjavi.

Zaveznice Nata in partnerske države v Afganistanu zdaj sodelujejo le še v nebojni operaciji Odločna podpora. V njej je okoli 9600 vojakov iz skupno 36 držav, tudi Slovenije. Operacija je namenjena urjenju in mentoriranju afganistanskih varnostnih sil pod vodstvom mednarodno priznane vlade v Kabulu v njihovem boju proti skrajnim skupinam in talibanom.

Večino tujih sil v Afganistanu so sicer predstavljali ameriški vojaki, ki so poleg sodelovanja v Natovi operaciji urjenja afganistanskih sil sodelovali tudi v protiterorističnih operacijah.

Ameriške zaveznice v Natu so čakale na odločitev ameriškega predsednika Joeja Bidna, ali se bo držal lanskega dogovora administracije bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa s talibani o umiku do 1. maja. Biden je pred tem nakazoval, da bo ta datum težko doseči, zdaj pa je napovedal, da se bo umik ameriških enot začel 1. maja, končal pa do 11. septembra.

Enako bo potekal umik ostalih zavezniških vojakov, so včeraj sklenile zaveznice. "Vsak napad talibanov na zavezniške sile med umikom pa bo naletel na odločen odgovor," je včeraj še sporočil Nato. "Naše sile so šle v Afganistan skupaj in skupaj smo se odločili, da bomo tudi odšli skupaj," so še zapisali v skupni izjavi.

Slovensko obrambno ministrstvo je tvitnilo, da bo tudi Slovenija skupaj z ostalimi zaveznicami "usklajeno in varno, do septembra letos zaključila sodelovanje v misiji Odločna podpora v Afganistanu". "Ob tem je treba nujno ohraniti dosežke dveh desetletij na področju vladavine prava in človekovih pravic," so se zavzeli. O zaključku misije bo vlada sicer še odločala, so še tvitnili na obrambnem ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija