NAPADI NA ŠRILANKI MAŠČEVANJE ZA CHRISTCHURCH: Več kot 300 žrtev, na otoku veljajo izredne razmere

Svet

Na Šrilanki po terorističnih napadih na velikonočno nedeljo, ki so po najnovejših podatkih zahtevali 310 življenj, od danes veljajo izredne razmere. Žrtev se spominjajo z dnevom žalovanja, ki so ga začeli s triminutnim molkom. Medtem se kopičijo vprašanja, zakaj oblasti, ki so bile opozorjene na možnost napadov, niso pravočasno ukrepale. Prve ugotovitve preiskave terorističnih napadov na velikonočno nedeljo na Šrilanki, ki so zahtevali 310 življenj, kažejo, da so bili maščevanje zaradi napadov na mošeje v novozelandskem Christchurchu, je v parlamentu danes povedal namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene.

V spomin na žrtve tega najhujšega nasilja od konca državljanske vojne pred desetletjem in najhujšega napada na katoliško manjšino v državi so zastave na vladnih poslopjih na pol droga. Tri minute tišine so v spomin na žrtve začeli ob 8.30 po lokalnem času, ko je na velikonočno nedeljo odjeknila prva od šestih bomb, katerih tarče so bile katoliške cerkve in prestižni hoteli.

Med mrtvimi je najmanj 31 tujcev, 14 jih še pogrešajo, bojijo pa se, da so mrtvi, so v ponedeljek zvečer sporočili z zunanjega ministrstva. Število žrtev bi po ocenah oblasti lahko še naraslo, saj je okoli 500 ranjenih v bolnišnicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med ranjenimi je 17 tujcev.

Število smrtnih žrtev je medtem naraslo na 310, potem ko je več poškodovanih podleglo poškodbam, je sporočila policija.

Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, šrilanška vlada pa je sporočila, da je zanje odgovorna radikalna islamistična skupina NTJ. Medtem preiskujejo, ali je delovala s podporo mednarodne teroristične mreže. Interpol in ameriški FBI sta državi že ponudila pomoč.

Policija je v povezavi z napadi do zdaj aretirala 40 ljudi.

Medtem se kopičijo vprašanja, zakaj oblasti, ki so bile opozorjene na možnost napadov, niso pravočasno ukrepale. Tudi s strani tujih obveščevalnih služb so bili namreč na možnost napadov opozorjeni že v začetku aprila. Nekateri odgovornost pripisujejo sporu med predsednikom države in premierjem, ki naj ne bi bil obveščen o grožnjah.

"Menimo, da je napade izvedla skrajna islamistična skupina kot povračilni ukrep za pokol v mošejah v Christchurchu na Novi Zelandiji," je dejal namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene.

Kot je po njegovih besedah doslej pokazala preiskava, za napadi stoji šrilanška lokalna skupina National Thowheeth Jama'ath (NTJ), ki je povezana z malo znano skrajno islamistično skupino v Indiji.

"Sedaj so bile razkrite tesne povezave z JMI," je izjavil Wijewardene, pri čemer je po poročanju francoske tiskovne agencije očitno mislil na skupino Jamaat-ul-Mujahideen India. O skupini JMI ni znanih veliko podatkov, z izjemo poročil, da so jo ustanovili lani in da je povezana s skupino s podobnim imenom iz Bangladeša.

"Sprejeti moramo takojšnje ukrepe za prepoved organizacij, ki imajo povezave s skrajneži," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija