NAPAD TREH SPUŠČENIH PSOV V BERTOKIH: Kdo lahko pomaga in kako?

Koper

Na naše uredništvo se je pred dnevi obrnil bralec, ki je na sprehodu s svojim psom doživel neprijetno izkušnjo. S štirinožnim prijateljem, ki ga je imel na povodcu, se je sprehajal po Bertokih, ko so ga iznenada napadli trije spuščeni psi. Z opisano situacijo se na žalost lahko poistoveti kar nekaj lastnikov psov. Mnogi so mnenja, da jim v takem primeru ne bo nihče pomagal. Pa je res tako? Kako, če sploh, lahko ukrepa policija?

Pred dnevi se je na naše uredništvo obrnil bralec z negativno izkušnjo. Med sprehodom s psom, ki ga je imel privezanega na vrvici, so ga pri prečkanju prehoda za pešce pri krožišču v Bertokih, napadli trije spuščeni psi. "Kar naenkrat so iz stranske ulice pritekli trije psi ter napadli mene in mojega psa," nam je potožil bralec. Psi, ki so očitno prišli z enega od bližnjih dvorišč, niso bili ustrezno varovani. Po tem, ko je sprehajalec pričel kričati, je iz stranske ulice pritekel še lastnik pobeglih psov, a jih tudi on ni mogel umiriti. "Nastal je splošni kaos, ustavil se je promet, sama sreča, da ni prišlo do prometne nesreče,"  je dogodek opisal bralec.

V podobni situaciji se prepogosto znajde preveliko število lastnikov psov, spopadi pa se nemalokrat končajo tudi tragično. V opisanem primeru psi niso poškodovali človeka, lahko pa bi se zgodilo ravno to. Nezavezan pes lahko že med igro poškoduje otroke, kaj šele ob napadu. Mnogi so prepričani, da so v takih primerih prepuščeni samim sebi. Pa je res tako? Kam se v takšni situaciji obrniti po pomoč? Se bodo ob klicu na policijo, policisti odzvali? Odgovore smo poiskali na Policijski upravi (PU) Koper.

Če se počutite ogrožene, pokličite policijo

Kot nam je pojasnila tiskovna predstavnica koprskih policistov Anita Leskovec, lahko občani kadarkoli obvestijo policijo, da so opazili psa, ki ni na povodcu, predvsem pa to velja za primere, če pes kaže napadalno vedenje, se prosto sprehaja okoli vrtcev, šol ali otroških igrišč, ko se lastnik psa na opozorila ne odziva ali kadarkoli se bojijo, da bi pes lahko koga napadel in se zato počutijo ogrožene. Lastnika psa lahko na uporabo povodca opozorijo tudi sami.

V primerih, ko policija zazna kršitev, lahko ukrepa v skladu z Zakonom o prekrških, kar pomeni, da izreče opozorilo, izda plačilni nalog ali odločbo, poda obdolžilni predlog ... Če lastnika psa na kraju ni oziroma ga ni mogoče ugotoviti, policisti obvestijo zavetišče za živali, ki poskrbi za psa. Predpisana globa za posameznika, ki ne zagotovi fizičnega varstva psa, tj. povodec, znaša 200 evrov.

"Psi morajo biti po Zakonu o zaščiti živali na javnih mestih na povodcih, razen na površinah, kjer ni pričakovati večjega števila ljudi. Psi so lahko brez povodca na javnih mestih, ki so s predpisom lokalne skupnosti ali s privolitvijo lastnika javnega mesta namenjena sprehajanju in druženju psov ter so ustrezno označena in ograjena tako, da je psom onemogočen pobeg. Spuščeni so lahko tudi lovski psi v času lova v skladu z zakonom, ki ureja lovstvo," je razložila Leskovčeva. 

Nadzor nad izvajanjem določb Zakona o zaščiti živali je sicer v primarni pristojnosti uradnih veterinarjev, kmetijskih, lovskih, ribiških in ostalih inšpektorjev, pristojnih za ohranjanje narave. Ko govorimo o izvajanju nadzora nad določbami, ki urejajo sprehajanje psov na povodcu, sta pristojna policija in občinska inšpekcija, glede nadzora nad določbami o nevarnih psih pa je pristojna policija. "Če vas torej med sprehodom po naselju preseneti lajajoči pes, zaradi katerega se počutite ogroženi, ali vas celo napade, lahko seveda pokličete na interventno številko policije 113," je še dodala Leskovčeva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  12 .08. 2019 ob  15: 44
10
... imam psa, ki pa je vedno na povodcu in ko naredi potrebo imam s seboj vrečko, da za njo počistim ... tudi osebno podpiram vec kontrol in nadzora nad spuščenimi psmi, ali ima lastnik s seboj vrečko za iztrebke, določene pasme nagobčnik ...
vseved |  12 .08. 2019 ob  14: 19
-7
Nujno je treba uspostavit službo ,ki bo delala red na tem področju. Kaznovala lastnike ki nimajo privezanih psov, lovila zapuščene pse ,...
Še prej pa je treba na ravni vseh obalnih občin sprejet novo dajatev v višini 360€ za vsakega psa. S tem denarjem bi se financiralo pobiranje iztrebkov in delovanje službe .
Koprčanec |  12 .08. 2019 ob  12: 43
15
Lastniki psov z njimi odrašcčajo in jih poznajo od majhnega. Pes jim je podrejen jih ima za gospodarje. Ampak se zalomi ko so lastniki malce kratki s pametjo in mislijo da ima njihov pes enak odnos do drugih ljudi v okolju. Zato zmotno mislijo da je njihov pes nenevaren za okolico. Pes pa do okolice ni enak kot do lastnika. Do okolice postane pes z vsemi značilnostmi psa, tudi teritorialnimi, zaščitniškimi ipd. Lastnik pogosto takega psa ne pozna zato nima predvidenih varnostnih ukrepov. Pes ki je potencialno zaradi fizičnih lastnosti zmožen narediti škodo na drugih ljudeh ali živalih je nevaren pes. Kljub temu je ta pes še vedno ljubljenček lastnika. Vendar pa tak pes lahko povzroči nepopravljivo škodo na ljudeh in živalih. Zato apeliram na vse lastnike psov naj vežejo svoje pse. Če kažejo psi znake agresije naj jim dajo nagobčnike. Izognite se nepotrebnim nevšečnostim in zavarujte sebe, svojega psa in ostale soobčane. Pobirajte tudi za seboj iztrebke. Pogosto lastniki velikih psov menijo da na travi ni potrebno ppbirati za seboj. Kao itak me nebo nihče videl. Kao itak to je biološki odpadek. Kao itak to razpade. Neee. Jutri bo drek še tam. In spet boš moral mimo dreka in muh in svinjarije. Tudi za teboj pridejo drugi kužki. Pobirajte za seboj vse.
Prognostik |  12 .08. 2019 ob  12: 13
-9
Štirinožni prijatelj? Kaj je brez rok, kako zdej tojQuery11230022612606996151197_1565604743353?