NAJVEČJA ZDRAVSTVENA USTANOVA SE TRESE: Vodstvo v odstavljanju

Slovenija

Svet univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je danes sprejel sklep o začetku postopka razrešitve generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer, je po seji sveta povedal novoizvoljeni predsednik sveta Jože Golobič.

Golobič je v izjavi za medije po seji sveta dejal, da je svet ugotovil, da obstojijo razlogi za začetek postopka razrešitve Kopača in Pfeiferjeve. Zaradi velike količine dodatnega gradiva pa je bila seja na tej točki prekinjena in se bo nadaljevala v četrtek ob 18. uri, je dodal.

Svet UKC se je danes sestal prvič potem, ko je vlada zamenjala še tri predstavnike ustanovitelja. Vlada je namreč v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana. Tako so zdaj predstavniki ustanovitelja v svetu UKC Alenka Kolar, Jože Golobič, Drago Kreš, Alenka Bradač, Anica Užmah in Mojca Ramšak Pešec.

Zadnje zamenjave treh članov sveta UKC so se zgodile prejšnji teden, potem ko je v javnosti odjeknila novica, da program otroške srčne kirurgije zapuščata edina dva domača kirurga, ki sta se izobraževala za otroško kardiokirurga.

Kritike vodstva UKC zaradi nenehnih afer prihajajo tako iz javnosti kot tudi političnih vrst že dlje časa. Kolar Celarčeva je Kopača in Pfeiferjevo pozvala k odstopu že sredi junija, a se za to nista odločila. Takrat je ministrica tudi pozvala svet UKC, naj odloča o njuni odgovornosti za stanje na področju otroške kardiologije. Vendar pa ta svet v prejšnji sestavi na štirih sejah, vmes jih je bilo nekaj še odpovedanih, o razrešitvi vodstva ni odločal.

Vodstvo UKC je namreč vseskozi zatrjevalo, da program otroške srčne kirurgije poteka varno, v službi za kardiologijo pa da so odnosi dobri in da med seboj sodelujejo.

A po odstopu dveh kirurgov iz programa je tudi predsednik vlade Miro Cerar odločno nastopil proti vodstvu. "Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in evidentno ne drži," je dejal v četrtek. Tudi danes je na odprtju novih prostorov ljubljanske urgence pozval k zamenjavi vodstva UKC zaradi objektivne odgovornosti.

A vodstvo UKC tudi tokrat ne vidi večjih težav, Kopač in Pfeiferjeva nista odstopila.

Deli novico:

@Fino |  15 .11. 2017 ob  08: 39
se strinjam, ampak se bojim, da pride nazaj prince teme kakšen je ta narod.
mafija |  15 .11. 2017 ob  06: 30
v belih haljah
Fino |  14 .11. 2017 ob  20: 38
zdej pa še vlado menjat!
je bil čas |  14 .11. 2017 ob  18: 37
Sploh ne berem prispevka, ker imam vsega v zvezi s Kliničnim centrom vrh glave in mi povsem zadošča že samo naslov: KONČNO!!!!!