NAJ NAS NIZKA POVPREČNA RAST OKUŽB NE ZAVEDE: Ponekod se slika hitro slabša in bomo kot celota lahko kmalu presegli vrh (VIDEO)

Slovenija

Obstajajo povezana geografska območja izrazite rasti in območja relativnega padanja primerov okužb novega koronavirusa, kaže nov tip prikaza širjenja epidemije covid-19, ki izpostavlja, kar je sicer v skupnih kazalcih skrito.

Če pogledate karto Slovenije v video posnetku, kažejo puščice stopnjo rasti oziroma upadanja okužb po občinah. Navzgor zasukana puščica pomeni, da se število okužb iz tedna v teden povečuje, navzdol zasukana puščica pa kaže upadanje števila okužb. Vodoravna lega puščice pomeni, da je stopnja rasti okoli 0.

Skala za stopnjo rasti oziroma upadanja je prikazana na polkrožnem grafu spodaj desno, kjer je vrisana skupna stopnja rasti in padanja za Slovenijo.

Kot je mogoče videti, je skupna rast za Slovenijo v zadnjem času okoli 0 odstotka, kar pomeni, da smo imeli v zadnjem in predzadnjem tednu približno enako število dnevno potrjenih okužb. Pogled na karto Slovenije pa razkrije, da obstajajo območja oziroma regije z izrazitim upadanjem, kjer najbolj izstopa Gorenjska, in območja, ki so v izrazitem porastu, to je Savinjska ter Maribor in Krško z okolico.

To pomeni, da bodo imela območja, kjer število okužb pada, vsak dan manj potrjenih primerov, a bodo absolutne spremembe čedalje manjše. Območja, ki so v porastu, bodo imela čedalje večje absolutne priraste ob istih stopnjah rasti, ker za proces velja eksponentni zakon širjenja.

Za Slovenijo to pomeni, da bodo območja, ki so v upadu, k celoti prispevala vse manj, in področja, ki so v porastu, bodo prispevala vse več. Zato nas nizka povprečna rast lahko zavede. Izgleda, kot da se slika izboljšuje, dejansko pa morda zgolj ne vidimo bistva. Na določenih območjih se slika hitro slabša in bomo kot celota lahko kmalu presegli vrh, če se te neenakosti rasti ne bomo zavedali, predvsem pa se ustrezno odzvali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija