Na zagovor zaradi vohunske afere tudi ameriški veleposlanik v Maleziji

Afera glede vohunjenja ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) se širi tudi v Azijo. Potem ko je Indonezija v petek na pogovor poklicala avstralskega veleposlanika v Džakarti, je tudi Malezija na pogovor poklicala ameriškega in avstralskega veleposlanika v držav

Vohunska afere je začela dobivati nove razsežnosti, ko je avstralski časnik Sydney Morning Herald nedavno povzel poročanje nemškega Der Spiegla, da zaupen zemljevid, ki ga je pridobil ameriški žvižgač Edward Snowden, kaže na 90 nadzornih objektov v ameriških diplomatskih misijah po svetu, med drugim v Kambodži, Indoneziji, Maleziji, Mjanmaru ter na Tajskem in Kitajskem.

Kitajska in Indonezija sta od avstralskih diplomatskih misij v obeh državah že zahtevali pojasnilo glede poročanja, da naj bi preko teh predstavništev v okviru ameriškega nadzora prisluškovali telefonskim klicem in zbirali podatke.

Malezijski zunanji minister Anifah Amanpa je danes sporočil, da so v petek poklicali ameriškega in avstralskega veleposlanika, da bi jima "v odgovor na domnevne vohunske aktivnosti njunih veleposlaništev v Kuala Lumpurju predali protestno noto".