NA RELIJU V NOVI GORICI SLAVIL MADŽAR: Najboljši Slovenec končal kot 8. (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Na reliju za državno prvenstvo v Novi Gorici je v skupni konkurenci zmagal Madžar Martin Laszlo (Škoda Fabia rally2 EVO). Slovenski državni prvak Rok Turk (Hyundai i20 rally2) je v soboto odstopil, najboljši na reliju je bil med Slovenci tako Marko Grossi (Hyundai i20 R5), ki je bil na koncu dirke osmi.

Madžarski voznik je v vodstvo prišel po predzadnji preizkušnji v soboto. Do tedaj vodilni Turk je imel tehnične težave, zaradi okvare jermena za servo volan, ki je v njegovi ekipi niso mogli odpraviti, je reli v Novi Gorici in okolici moral predčasno končati in tako ni mogel braniti lanske zmage na tej dirki.

"Težav z jermenom in servo volanom nam ni uspelo odpraviti dovolj hitro, posledično bi s servisa odšli prepozno. Tudi nadaljevanje, ob predvidenem časovnem pribitku, ni bilo smiselno," je za prireditelje relija dejal lanski zmagovalec in tudi član domačega kluba AMD Nova Gorica Turk.

???????? Most adrenaline and fall outs at Rally Nova Gorica ever! At this same turn in #Ravnica last year: Erik Cais went out of the road & Simon Wagner completely finished the race. The most important is that no one on the whole race got injured!???????? #RallyNovaGorica

Objavil/a Rally Nova Gorica dne Nedelja, 24. september 2023

Do okvare je bil sicer najboljši slovenski voznik najhitrejši in je imel pred tekmeci tudi že več kot minuto naskoka. Po sedmem "brzincu" se je ta stopila na pol minute, po neuspešnem poskusu popravila in odstopu pa je na prvo mesto skočil Laszlo.

Reli v Novi Gorici je sicer poleg slovenskega DP štel še za evropski pokal Fia, pokal Mitropa, pokal Fia Junior ERT in prvenstvo starodobnih vozil. Prireditelji dirke so tudi sporočili, da si je dogajanje konec tedna na terenu ogledala tudi delegacija mednarodne zveze Fia. Ta namreč preučuje možnosti, da bi ta reli naslednje leto prišel v koledar evropskega prvenstva.

Dogajanje v Novi Gorici in okolici se je začelo že v petek zvečer s superspecialom v mestnem središču. Zaradi spremenljivega vremena in naliva sredi preizkušnje je bil vrstni red nekoliko presenetljiv, saj je kratko preizkušnjo dobil Martin Čendak (Renault Clio rally5), Turk je bil tretji.

Glavni del relija je 90 posadk iz 17 držav odpeljalo v soboto in nedeljo. V sobotnem dopoldanskem delu je imel smolo vodilni v DP Marko Grossi, ki je zaradi predrte pnevmatike veliko izgubil. Turk pa je hitro potrdil status favorita in vozil na prvem mestu vse do okvare.

Rallyland Banjšice ???????????? #RallyNovaGorica

???????????? Pravljična nedelja na Rally Nova Gorica Za nami so prve tri nedeljske HP. Na vrhu brez sprememb - Madžar Lazslo (škoda fabia rally2) vodi pred Nemcem Gassnerjem (hyundai i20 R5) in Estoncem Rometom Jurgensonom (ford fiesta rally3). ????‍♂️ Zaradi kazenskega pribitka je iz deseterice izpadel Taylor Gill (ford fiesta rally3). V ozadju napad Grossija, ki je že skoraj ujel Peljhan in Skulj in se mu ob takem nadaljevanju obeta zmaga za slovensko DP. Marko Grossi na HP 12 tudi prvi v skupni razvrstitvi relija. Do cilja še tri hitrostne preizkušnje (Renče, Banjšice in Ravnica). ⏱️ Po HP 12: 1. Laszlo-Berendi (škoda fabia rally2); 2. Gassner jr. - Mayrhofer (hyundai i20 R5) + 0:19,1; 3. Jurgenson-Oja (ford fiesta rally3) + 0:53,6; 4. Hadik-Kertesz (ford fiesta rally2) + 1:16,7; 5. von Thurn und Taxis - Hain (škoda fabia RS rally2) + 1:31,9; 6. Caparo-Sierra (ford fiesta rally3) + 2:09,9; 7. Laskowski-Kusnierz (ford fiesta rally3) + 3:00,8; 8. Peljhan-Čar (VW polo proto) + 3:06,9; 9. Škulj-Šumer (opel corsa rally4) + 3:19,9; 10. Grossi-Berlot (hyundai i20 R5) + 3:20,5; … #RallyNovaGorica

Objavil/a Rally Nova Gorica dne Nedelja, 24. september 2023

Po sobotnem delu dirke je tako Laszlo vodil z 20 sekundami naskoka pred Nemcem Hermannom Gassnerjem (Hyundai i20 R5). Tretji je bil Estonec Romet Jurgenson (Ford Fiesta rally3).

Ta vrstni red se tudi danes ni bistveno spremenil. Vodilna trojica je vozila brez večjih napak in tudi razlike so ostale približno enake, na koncu je Madžar zmagal s 13 sekundami naskoka, tretji Estonec je zaostal minuto in 18 sekund.

Zanimiv pa je bil tudi boj Slovencev za najvišja mesta v domači konkurenci. Grossi je kljub slabemu začetku nadaljeval vse bolje in se prebijal navzgor, danes se je po polovici dneva in pred zadnjimi tremi "brzinci" že povsem približal veteranu Darku Peljhanu (Volkswagen Polo RN4) in Marku Škulju (Opel Corsa rally4), ki sta bila po polovici relija najboljša med Slovenci.

Na koncu ju je Grossi prehitel in prednost v zadnjih hitrostnih preizkušnjah še povečal ter zanesljivo končal kot najboljši slovenski dirkač na skupno osmem mestu, za zmagovalcem je zaostanek 3:27 minute. Še 43 sekund počasnejši je bil Peljhan na skupno devetem mestu, rob deseterice pa je ujel Aleš Zrinski (Škoda Fabia rally 2 EVO), ki je prav ob koncu za tri sekunde prehitel Škulja in ga potisnil na 11. mesto.

Naslednja, predzadnja preizkušnja DP bo reli Soča v Tolminu, Kobaridu in Bovcu sredi oktobra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija