NA KRASU BO ZRASEL DNEVNI CENTER ZA VARSTVO STAREJŠIH: Za 70 tisoč kupili zemljišče, ravno toliko bo primaknila še država

Slovenija

Dom upokojencev Nova Gorica bo v Komnu zgradil dnevni center za varstvo starejših občanov. Kot je povedal župan Občine Komen Erik Modic, so uspeli pridobiti evropska sredstva v ta namen, skoraj 350.000 evrov, od katerih evropski del predstavlja 80 odstotkov, petino pa bo dodala država.

Potrebe po dnevnem centru za varstvo starejših občanov so v občini velike, je opozoril Modic. Komenska občina je sicer objekt nekdanje menze podjetja Alu Komen in zemljišče kupila na januarski dražbi za 71.000 evrov.

Načrtujejo, da bo dnevno varstvo obiskovalo vsaj 20 občanov, starejših od 65 let. Delež starejše populacije se je v občini v zadnjem desetletju precej povečal. Pred desetimi leti so našteli okoli 650 občanov, starih 65 let in več, sedaj pa je takih v občini že preko 800. Ker jih želijo obdržati v domači občini, saj nimajo domskega varstva, je dnevni center za starejše po županovem mnenju najboljša možnost.

"Po prejetem sklepu ministrstva za delo pričakujemo, da bodo v novogoriškem domu pripravili podrobno projektno dokumentacijo z natančnim popisom del, čez zimo nato izpeljejo postopek za izbiro izvajalca gradbenih in inštalacijskih del in da se naslednje leto lotijo te investicije," je dejal Modic.

Komenski župan ob tem upa, da bo prenova naslednje leto že končana in bodo dnevni center lahko začeli tudi uporabljati.

Stavba, v kateri bodo uredili dnevni center, je v centru Komna in obenem na mirni lokaciji sredi zelenja. "Tukaj smo dobili tisto, kar starostniki tako potrebujejo - to so zelene površine v neposredni bližini objekta, kjer ljudje bivajo ali pa preživljajo dan," je na današnji predstavitvi projekta poudaril direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante.

Novogoriški dom bo uredil še en dnevni center za starejše izven novogoriške občine, to je v Ajdovščini. Investicijo bodo prav tako financirali iz evropskih in državnih sredstev. Občina Ajdovščina je stavbo, kjer bodo uredili dnevni center, že odkupila, njena prenova pa je ocenjena na 670.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija