MZZ predlaga 60.000 evrov pomoči za Filipine

Ministrstvo za zunanje zadeve predlaga, naj Slovenija nameni 60.000 evrov za humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu na Filipinih, ki jih je prizadel tajfun Haiyan. Sredstva bi namenili za nujno humanitarno pomoč Skladu ZN za otroke (Unicef). Vlada bo o tem odločala v četrtek.

Urad ZN za koordinacijo humanitarne pomoči (OCHA) v prvih ocenah navaja, da je na Filipinih prizadetih 9,5 milijona ljudi, skoraj 620.000 ljudi pa je razseljenih. Prizadetih bi lahko bilo tudi do štiri milijone otrok, zato se je na naravno katastrofo odzval tudi Unicef, opozarja MZZ.

"Otroci, ki so preživeli uničujoč tajfun, potrebujejo posebno oskrbo," izpostavljajo na ministrstvu. Posebna pozornost je ob tem posvečena zdravju, oskrbi z vodo in sanitarnim sistemom.

MZZ zato predlaga, da se za nujno humanitarno pomoč Unicefu nameni 60.000 evrov. Sredstva za prispevek bodo, če bo sklep potrjen, zagotovljena s prerazporeditvijo sredstev MZZ.

Medtem je Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs danes, na zadnji dan obiska na Filipinih, napovedal deset milijonov evrov dodatne pomoči EU za odpravljanje posledic tajfuna Haiyan. Unija bo dodatno pomoč zagotovila poleg že napovedanega svežnja treh milijonov evrov humanitarne pomoči ter pošiljk pomoči in reševalnih ekip, ki z letali prihajajo na prizadeto območje iz držav članic EU.

Dodatna sredstva bodo lahko namenjena ukrepom za zagotavljanje pitne vode in zdravstvenih storitev, popravilo električnih omrežij in zagotavljanje podpore za preživetje. Denar se bo lahko porabil tudi za zaščito in popravilo infrastrukture, da bo bolj odporna proti prihodnjim tajfunom in potresom, so ob tem sporočili iz Bruslja.