MORJE BO PRESTOPILO BREGOVE: Poplavi lahko v višini 40 centimetrov!

Slovenija

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo ponoči in čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Do večera bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Na jugovzhodu države je pričakovati tudi močan veter. Sunki vetra na Primorskem in v delu Notranjske bi lahko danes zjutraj in dopoldne presegali hitrost 80 kilometrov na uro.

Reke po Sloveniji imajo velike pretoke, pri čemer reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka, posamezne reke pa se razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Ponoči in danes čez dan bo dotok Drave iz Avstrije še ustaljen, v noči na ponedeljek pa se lahko poveča na 1400 kubičnih metrov na sekundo. V tem času bodo prav tako narasli pritoki Drave v Sloveniji. Danes bodo močneje narasle tudi reke in hudourniški vodotoki v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, kjer obstaja velika verjetnost razlivanj. V ponedeljek bodo manjše reke že upadale, večje reke pa bodo še naraščale.

Ostaja tudi opozorilo pred poplavljanjem morja. Dopoldan in sredi dneva, med 9. in 13. uro, bo gladina morja ponovno izrazito povišana. Morje lahko poplavi v višini okoli 40 centimetrov.

Po napovedih agencije se bodo v prvem delu noči padavine razširile nad vso državo. Zjutraj bo dež prehodno oslabel in v vzhodni polovici Slovenije tudi ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi, napoveduje Arso. V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija