MOČNA BURJA NA PRIMORSKEM OVIRA PROMET: Zakaj je predor Kastelec zaprt samo v smeri proti Ljubljani?

Slovenija

V zadnjih dneh se vozniki na primorski avtocesti pogosto sprašujejo, zakaj je predor Kastelec zaradi vetra zaprt zgolj v smeri proti Ljubljani.

Odgovor je pravzaprav zelo preprost, saj se predorsko cev zapre takrat, ko gibanje zraka ni usklajeno s smerjo vožnje. Če moč vetra, ki piha skozi predor v nasprotni smeri vožnje, nad ventilatorji prevlada, bi bili v primeru požara ogroženi vsi, ki bi v predoru obtičali, so zapisali moderatorji spletne strani InfoPot na družbenem omrežju Facebook.

[PREDOR KASTELEC] ????️???? V zadnjih dneh se različni uporabniki primorske avtoceste ponovno sprašujejo, kako je možno, da je...

Objavil/a infoPot dne Torek, 28. februar 2023

Predorska cev proti Ljubljani je opremljena s sedmimi pari ventilatorjev, ki skrbijo za usklajeno gibanje zraka. Zapora cevi se zgodi, ko je v petnajstih minutah v predoru trikrat izmerjena hitrost vetra najmanj 28,8 kilometra na uro v napačno smer oziroma ko je v petminutnem intervalu povprečna hitrost v predorski cevi najmanj 18 kilometrov na uro v napačno smer.

Voznikom na Primorskem in Vipavskem svetujejo, naj spremljajo prometno signalizacijo, saj sunki burje dosegajo hitrost nad 100 kilometrov na uro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  01 .03. 2023 ob  12: 04
-3
Sodobni objekti se gradijo da so varni in funkcionalni. Če dežuje in dež pronica skozi strop potem se ob vsakokratnem deževju ne zapira predora ampak se sanira napako. V konkretnem primeru o ostajajo ventilatorji ko so zaščiteni s tiste strani od koder piha. Seveda obstajajo udi tehnične rešitev nrp. Omejitev hitrosti in povečanje razdalje med vozili. Ampak seveda, tisti psihopat kar zapre predor. Edini v Evropi zaradi 28 km/h. Morda pa bi morali spremeniti pravilnik o hitrosti vetra. Škoda besed.
vseved |  01 .03. 2023 ob  11: 28
-10
Kolikšna je verjetnost požara?
hribi |  01 .03. 2023 ob  10: 47
Menim da je pravilno vprašanje kateri predor se še zapira poleg tega na Kastelcu? Morda tisti v Miljah? Kaj pa tisti velik na Catinari? A tam nikoli ne piha? Morda pa tam ne dela neko psihopat, ki zapira predor Kastelec.