MOBILNA BOLNIŠNICA JE PRIPRAVLJENA: Po matematičnih izračunih bi jo potrebovali v roku 14 dni, a Tonin upa, da jo bomo uporabili za druge namene (FOTO)

Slovenija

Mobilna bolnišnica, ki so jo postavili v ljubljanski vojašnici Edvard Peperka, je pripravljena na sprejem bolnikov. Obrambni minister Matej Tonin je v torek ob ogledu prostorov izrazil upanje, da število bolnikov s covidom-19 ne bo naraslo do te mere, da bi potrebovali mobilno bolnišnico in da bi jo lahko uporabili v druge namene.

"Kapaciteta je vzpostavljena in pripravljena na morebitno dodatno povečanje bolnikov. Jaz upam, da se to ne bo zgodilo in da bomo lahko z ostalimi ukrepi omejili širjenje bolezni, ampak kljub vsemu bolje, da delujemo preventivno," je povedal Tonin v izjavi po ogledu.

Po matematičnih izračunih bi lahko sicer ob trenutni hitrosti rasti obolelih mobilno bolnišnico potrebovali v roku 14 dni. Upa pa, da bodo ukrepi, ki jih je sprejela vlada, uspešni in da bomo v Sloveniji zajezili širitev koronavirusa, vse morebitne bolnike pa bi lahko obravnavali v obstoječih zdravstvenih kapacitetah.

Pojasnil je še, da se trenutno preigravajo tudi z možnostmi, v kakšne namene bi lahko uporabili nove kapacitete. Med drugim bi lahko mobilno bolnišnico namenili za krvodajalce. V zadnjem obdobju so se namreč ti izogibali zdravstvenih ustanov v strahu pred novim koronavirusom, prostori v vojašnici v Mostah pa bi lahko bila primerna dislocirana enota za tovrstno dejavnost.

Kot sta pojasnila v. d. načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, je tako pripadnikom Slovenske vojske kot prostovoljcem civilne zaščite, tabornikom in pripadnikom Rdečega križa Slovenije uspelo v 72 urah postaviti obljubljeno mobilno bolnišnico.

Po Glavaševih navedbah je v premični bolnišnici Role 2 prostora za 20 bolnikov, bi pa lahko ob potrebi še namestili dodatne postelje na hodnik. Šestan pa je pojasnil, da je v mobilnem stacionariju prostora za 120 ljudi, od tega 40 za težje bolnike. Skupno bi lahko v obeh enotah torej namestili 140 bolnikov.

Tonin je danes še pojasnil, da je v pripravi drugi sklop ukrepov, o čemer so včeraj že govorili po seji Sveta za nacionalno varnost. "V tej prvi fazi so ukrepi, ki jih poznate, od omejitve javnega prometa do zaprtja letališč in tako naprej, to je ta prvi del. Drugi del ukrepov, ki sledi, pa so predvsem namenjeni temu, da bomo državljanom lajšali njihov način življenja," je povedal. Po njegovih besedah bodo predvsem finančne narave, na primer razmišljajo o opustitvi plačil prispevkov za samostojne podjetnike.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija