EU Z ZAPRTIMI ZUNANJIMI MEJAMI: Evakuacijski leti za Evropejce, ki so obtičali v tujini

Svet

Članice EU za zajezitev novega koronavirusa uvajajo 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v unijo. Države bodo še naprej sprejemale ukrepe za omejitev javnega življenja. Napovedani so tudi novi evakuacijski leti za evropske državljane, med njimi je nekaj deset Slovencev, ki so zaradi ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa obtičali v tujini.

Voditelji članic EU so v torek na videokonferenci podprli 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v unijo, ki naj bi jo države začele izvajati takoj. Izjeme veljajo le za državljane EU, ki se vračajo domov, zdravnike, znanstvenike in čezmejne delavce.

O premagovanju negativnih posledic koronavirusa bodo sicer danes na videokonferenci razpravljali prometni ministri EU, med njimi slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Izmenjali bodo izkušnje in informacije o dosedanjih ukrepih v transportu, ki je eden najbolj prizadetih gospodarskih sektorjev.

Jernej Vrtovec

Zmanjšana trgovina z blagom in storitvami, pomanjkanje materialov v dobavnih verigah in močan negativen vpliv na turizem ter vpliv preventivnih ukrepov prepovedi druženja in izolacije negativno vplivajo tudi na transport. Javni transport v različnih oblikah se močno omejuje ali celo začasno ukinja.

Ministri bodo preučili možnosti za nadaljnje ukrepanje za zagotovitev transporta in pretoka blaga ter čim boljšega delovanja notranjega trga in gospodarstva EU.

Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili v 146 državah po svetu. Zaradi koronavirusne bolezni covid-19 je umrlo več kot 7800 ljudi. Tretjino vseh primerov okužb so doslej potrdili v Evropi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija