MILIJARDE ZA STRELIVO: V skupno naročilo za Ukrajino 18 držav; je med njimi tudi Slovenija?

Svet

Zunanji in obrambni ministri članic EU so se danes dogovorili o nadaljnjih dobavah streliva Ukrajini, ki vključuje tudi skupne nabave. Skupnemu naročilu se je pridružilo 18 držav, 17 članic EU in Norveška, so sporočili v Bruslju. V skladu z dogovorom bo EU Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon izstrelkov. Kijev je dogovor že pozdravil.

"Danes so ministri dosegli politični dogovor o pristopu s tremi stebri za dobave in skupno naročanje streliva za Ukrajino," je na Twitterju ob robu skupnega zasedanja obrambnih in zunanjih ministrov zapisalo švedsko predsedstvo Svetu EU.

Kot je na Twitterju zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, se je danes 18 držav pridružilo projektu Evropske obrambne agencije (EDA), namenjenemu zbiranju in skupni oddaji naročil. "Delamo ključni korak k izpolnitvi naših obljub, da bomo Ukrajini dobavili več topniškega streliva," je poudaril.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je ob tem zapisal, da v Ukrajino prihaja dodaten milijon izstrelkov iz Evrope.

Glavni izvršni direktor agencije EDA Jiri Šedivy pa je današnjo odločitev označil kot "pomemben trenutek v podpori EU Ukrajini in evropskemu obrambnemu sodelovanju". "Danes imamo okvir za izvedbo - zdaj je na državah članicah, da ga uporabijo, in na industriji, da se lahko odzove," je še dejal.

Med 17 članicami EU, ki so ob Norveški podprle dogovor, so Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Grčija, Hrvaška, Estonija, Finska, Francija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Slovaška in Švedska. Slovenije ni med njimi.

Načrt predvideva, da se iz evropskega mirovnega instrumenta, v katerega sredstva prispevajo članice, nameni milijarda evrov za dobave topniškega streliva Ukrajini iz trenutnih zalog evropskih držav. Še milijardo evrov pa bodo v skladu z načrtom namenili za skupno naročanje streliva, ki bi ga namenili Ukrajini. Tretji steber bo medtem namenjen okrepitvi zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Danes potrjeni politični dogovor ministrov, ki ga je pridobila STA, predvideva, da bo Svet EU članice pozval, da še pred 30. septembrom letos od evropske obrambne industrije in Norveške skupaj naročijo topniške izstrelke kalibra 155 milimetrov in tudi rakete, če bo Kijev zanje zaprosil. Svet naj bi Evropsko komisijo ob tem pozval, naj pripravi konkretne predloge za okrepitev proizvodnih zmogljivosti evropske obrambne industrije, zagotavljanje varnih dobavnih verig in učinkovitih postopkov naročanja ter spodbujanje naložb, tudi prek evropskega proračuna.

Članice se glede na doseženi politični dogovor obenem strinjajo, da se preuči možnost nadaljnjega zvišanja zgornje meje evropskega mirovnega instrumenta za 3,5 milijarde evrov. Ravno pretekli teden so sicer to mejo zvišali za dve milijardi na nekaj manj kot osem milijard evrov za obdobje do leta 2027.

V Kijevu so že pozdravili današnji dogovor. "To je zelo močan korak k zagotavljanju evropske varnosti," je na Twitterju zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .03. 2023 ob  20: 33
orožje, orožje, orožje, kaj lahko vse te miljarde namenimo za miroljubne zadeve, ke škifo je evropa