LUKA IŠČE TISTEGA, KI JI BO ZGRADIL TRETJI VHOD: Kdaj lahko pričakujemo razbremenitev Ankaranske ceste?

Koper

Luka Koper je pred dnevi objavila javno naročilo za gradnjo novega, tretjega vhoda v pristanišče ob ankaranski vpadnici. Na ta način si v Luki nadejajo razbremenitve glavne pristaniške vpadnice in zmanjšanja števila prometnih zastojev. Rok za oddajo ponudb se izteče 24. aprila.

Obstoječa notranja cestna infrastruktura v kombinaciji z obstoječima vhodoma ne ustreza več sodobnim kriterijem pretočnosti, kakovostne prometne varnosti in ne omogoča trajnostnega razvoja v tem območju. Pretovor v pristanišču namreč raste in obstoječa vhoda ne zadoščata več potrebam pristanišča. V notranji prometni komunikaciji predstavljajo križanja cest in železniških tirov ozka grla, so v opisu javnega naročila, objavljenega na portalu Enarocanje.si in na svoji spletni strani, navedli v Luki Koper.

Z vzpostavitvijo dodatnega vhoda z direktno cestno povezavo do kontejnerskega terminala se bo po njihovih navedbah zelo razbremenila glavna pristaniška vpadnica in s tem zmanjšalo število prometnih zastojev.

Novi vhod bo vzpostavljen na obstoječih skladiščnih površinah pristanišča, severozahodno od obstoječega krožišča na Ankaranski cesti ob viaduktu Bonifika. Uvoz proti novemu vhodu bo urejen neposredno iz krožišča. Za potrebe vhoda v pristanišče sta predvidena po dva vhodna in dva izhodna pasova.

V sklopu ureditev je predvidena tudi vzpostavitev dobrega pol kilometra dolge povezovalne ceste proti kontejnerskemu terminalu, ki mu bo tudi primarno namenjen novi vhod v pristanišče. V sklopu novega vhoda je predvidena tudi vzpostavitev zunanjega kamionskega terminala, med drugim izhaja iz javnega naročila.

Javno naročilo se financira pretežno z lastnimi sredstvi Luke Koper, v višini 20 odstotkov pa s sredstvi Evropske unije. Zadnji rok za oddajo prijav je 24. april, naročnik pa bo odločitev o oddaji naročila sprejel najkasneje v 90 dneh od izteka roka za oddajo ponudb. Rok za izvedbo del je določen v 248 dneh od uvedbe v delo.

Med referencami, ki jih morajo predložiti ponudniki, je tudi dokazilo, da je gospodarski subjekt v zadnjih petih letih uspešno izvedel vsaj en istovrsten posel v vrednosti vsaj treh milijonov evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  31 .03. 2020 ob  11: 11
Pametna odločitev! Pozdravljam! Ob tem pa upam, da se še naprej dela na projektu serminske vpadnice z vhodom v luko.

Tukaj pa opozarjam, da se bertoška vpadnica ponovno pospešeno sesuva. Ni dolgo nazaj kar je bila sanirana, sedaj pa se
ponovno pojavljajo razpoke in luknje v asfaltu. Pričakujem od pristojnih, da tokrat z vzdrževalnimi deli ne bojo čakali tako
dolgo kot zadnjič, ko je bila vpadnica ena sama ruševina!